EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Британски учени създават "умен" автомобил

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Британски учени създават "умен" автомобил

mail17:00 | 23.04.2012прегледи 508 коментарикоментари 0


Британски учени създават "умен" електромобил, които ще позволи на шофьорите над 65 години да се чувстват по уверени на пътя, предаде вестник Independent цитиран от ИТАР-ТАСС. Снабденият с редица устройства - от уреди за следене на погледа на шофьора до биометрични технологии, контролиращи пулса и състоянието на сърдечно-съдовата система - модифицираният електромобил Peugeot iOn ще следи за концентрацията, равнището на стрес и поведението на седящия зад кормилото.
Това е своеобразна лаборатория на колела, която е разработена от група учени от университета в Нюкасъл като част от по-широк изследователски проект, чиято цел е да се осигури по-високо равнище на безопасност на пътя, когато транспортното средство се управлява от по-възрастен човек. Според
статистическите данни точно тези шофьори създават най-много ситуации с повишен риск. Сега във Великобритания има над 6 милиона водачи над 70 години, а 120 от тях са над 100 години.
"Трябва да признаем, че с времето реакциите ни се забавят и хората губят увереност в своите навици, отбелязва ръководителят на проекта. Поради това те отказват да седнат зад волана по-рано, отколкото това може да стане в действителност. Търсим начини да повишим безопасността на шофиране, тъй като автомобилът дава на човека по-голяма свобода на действие и поддържа жизнения тонус."
Електромобилът ще бъде представен на обществеността пред юни в САЩ на семинар за проблемите на остаряването, мобилността и качеството на живот. Тестовете му ще продължат през идната година.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg