EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Британски банки орязаха бонусите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Британски банки орязаха бонусите

mail17:20 | 09.02.2011прегледи 360 коментарикоментари 0


Четирите водещи банки във Великобритания - Barclays, Royal Bank of Scotland - RBS, Lloyds и HSBC - приеха да изплащат по-ниски бонуси на служителите си и да увеличат кредитирането за бизнеса, след като седмици наред преговаряха с правителството, съобщи днес британският министър на финансите Джордж Озбърн, цитиран от световните агенции.
Озбърн посочи, че банките са склонили тази година да отпуснат на бизнеса кредити на обща стойност около 190 милиарда британски лири (305 милиарда долара) - повече спрямо предишните 175 милиарда лири, информира Асошиейтед прес.
Банките са обект на критики за това, че не кредитират достатъчно бизнеса, за да укрепват разклатената вътрешна икономика.
Като част от така наречения Проект Мерлин банките също така са се споразумели да изплатят по-ниски бонуси за 2010 година, отколкото за 2009 година и да предоставят повече информацията за възнагражденията на висшите служители.
Според постигнатото споразумение четирите банки ще плащат и повече данъци, както и ще бъдат по-прозрачни в изплащането на бонусите, допълва Ройтерс.
Целта на споразумението е да успокои недоволството на обществеността във връзка с парите на данъкоплатците, използвани за укрепване на банковата система по време на кредитната криза.
Сделката е постигната ден след като Озбърн нанесе удар на банките чрез още 800 милиона лири под формата на данъци, вдигащи общите постъпления от 1,7 на 2,5 милиарда лири годишно.
Вчера британското правителство обяви, че ще изтегли напред датата за въвеждане на пълния размер на данъка върху банковите печалби и още през 2011 г. ще добави в хазната още 800 милиона лири.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg