EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Британската инфлация с 10-год. max

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Британската инфлация с 10-год. max

mail07:35 | 20.12.2021прегледи 723 коментарикоментари 0


Потребителските цени във Великобритания са се повишили до най-високото си равнище от над десетилетие в резултат на рязкото поскъпване на енергията и проблемите с веригите за доставки, сочат официалните данни, публикувани от Асошиейтед прес. 
Националната статистическа служба на Великобритания съобщи, че инфлацията е нараснала с 5,1% през годината до ноември, което е рязък скок спрямо регистрираните през октомври 4,2%. Този растеж e надвишил консенсусната прогноза на икономистите за 4,8% и води британската инфлация към най-високото й равнище от септември 2011 година.
Тъй като се очаква броят на новозаразените с новия вариант на коронавируса да се увеличи до безпрецедентно равнище и да се наложат нови ограничения, съществуват опасения за по-нататъшния ход на и без това сравнително бавното икономическо възстановяване във Великобритания.
Данните са свидетелство, че повишението на инфлацията е обхванало много сфери, като цените на редица стоки и услуги, включително за гориво, енергия, автомобили, облекло и хранителни продукти, са скочили. /БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg