EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Британската икономика с ръст от 0.3%

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Британската икономика с ръст от 0.3%

mail15:40 | 03.10.2017прегледи 9011 коментарикоментари 0


Брутният вътрешен продукт на Великобритания отбеляза ръст от 0.3% през второто тримесечие. Според британската официална статистика - ONS - растежът на британската икономика от началото на годината се забави до едва 0,7% от 1,8% за цялата 2016-а година, отбелязвайки по този начин най-слаб растеж през първото полугодие от същия шестмесечен период на 2012-а година.

Въпреки слабата обща икономическа картина в страната, ONS направи добра възходяща ревизия на данните за бизнес инвестиции, които нараснаха през второто тримесечие с 0,5% на тримесечна база при предходна оценка за тяхна стагнация спрямо периода януари - март и се повишиха на годишна база с 2,5 на сто. Данните за бизнес инвестиции за първото тримесечие също претърпяха солидна възходяща ревизия до техен растеж с 0,8% при предишна оценка за повишение с 0,2 на сто.

Разходите на британските домакинства, които формират близо две трети от БВП на страната, се увеличиха през второто тримесечие с едва 0,2% - малко по-добре от предходна оценка за още по-анемично тяхно повишение с 0,1%, но след техен растеж с 0,4% през периода януари – март. Това представлява най-слаб растеж на потребителските разходи от края на 2014 година насам, който допринесе с едва 0,1% към експанзията на британската икономика през второто тримесечие на годината.

Секторът на услугите обаче се разшири с 0,4% спрямо първото тримесечие, когато отбеляза още по-слабо повишение от 0,1 на сто, докато предишна оценка на ONS отчете по-добро негово повишение през трите месеца до края на юни с 0,5 на сто. По този начин секторът на услугите допринесе с едва 0,2 пункта към британския икономически растеж през второто тримесечие.

Строителният сектор пък се сви с 0,5%, но след предходна оценка за негов спад с 1,3% през периода април - юни.

В същото време ONS представи добра възходяща ревизия на данните за британския износ, според която експортът се е увеличил през второто тримесечие с 1,7% (при предходна оценка за повишение с едва 0,7%), докато вносът е нараснал с едва 0,2% (при предишна оценка за повишение с 0,7%). По този начин нетната търговия добави 0,4 пункта към растежа на британската икономика през второто тримесечие.

Британската статистика представи и данни, показващи по-голям от очакваното дефицит по текущата сметка от началото на годината. Дефицитът по текущата сметка за второто тримесечие се разшири с цели 23,182 млрд. паунда, докато очакванията бяха за негово свиване до 15,9 млрд. британски лири спрямо дефицит за 22,3 млрд. паунда през първото тримесечие (солидна ревизия от предходна оценка за доста по-скромен дефицит от 16,9 млрд. паунда). Това означава, че отрицателният баланс по текущата сметка достигна през второто тримесечие на годината 4,6% от БВП спрямо 4,4% през първото тримесечие.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg