EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Британската икономика расте символично

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Британската икономика расте символично

mail18:35 | 14.12.2021прегледи 558 коментарикоментари 0


Икономиката на Великобритания е нараснала по-слабо от очакваното - едва с 0,1 на сто през октомври, предаде Ройтерс.
Експерти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха средно растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) с 0,4 на сто спрямо септември.
Слабият растеж вероятно ще засили очакванията, че на заседанието си идната седмица Банк ъв Ингланд (Bank
of England) отново ще остави без промяна водещите си лихви, макар неотдавна да даде сигнал, че е напът към първото повишение на показателя от избухването на пандемията.
По-рано тази година британската икономика се възстанови силно от спада от близо 10 на сто, отчетен през пандемичната 2020 година.
Икономическото възстановяване обаче се забави през последните месеци, тъй като проблемите с веригите за доставки засегнаха производителите. Очаква се икономическият темп да продължи да се забавя заради новите правила, наложени в опит да се забави разпространението на варианта Омикрон на коронавируса.
Растежът през октомври е бил подпомогнат от продължаващото увеличаване на прегледите в кабинетите на британските лекари в Англия, които намаляха значително по време на пандемията. Това е допринесло за нарастване с 0,4 на сто на сектора на услугите, който е доминиращ за британската икономика.
Промишленото производство същевременно се е свило с 0,6 на сто, засегнато от проблемите в енергетиката, минния и каменодобивния сектор.
Производственият сектор като цяло е бил в стагнация на фона на проблемите с доставките и недостига на служители. Строителството се е свило с 1,8 на сто спрямо септември - най-силният спад от април 2020 година.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg