EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Британия гласува милиарди лири за ядрено оръжие

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Британия гласува милиарди лири за ядрено оръжие

mail12:55 | 19.07.2016прегледи 555 коментарикоментари 0


Британският Парламент гласува с 472 срещу 117 гласа за обновяване на остарелите ядрени оръжия на Великобритания, предаде Ройтерс.
Проектът за модернизиране на системата Трайдънт ще струва милиарди лири, но е ключов за поддържане на статута на Великобритания като световна сила след референдума, на който британците се произнесоха за излизане от Европейския съюз, добавя Ройтерс. Шотландската национална партия и някои депутати от Лейбъристката партия бяха против, отбелязва Ройтерс. Над 70 на сто от лейбъристите обаче гласуваха "за", добавя Франс прес.
Парламентът взе принципно решение през 2007 г. за модернизиране на британските сили за ядрено възпиране. Гласуването днес потвърждава решението да бъдат построени четири подводници, въоръжени с ядрени ракети Трайдънт, с които Великобритания ще разполага постоянно с ядрени оръжия в морето, припомня Ройтерс.
Някои противници на решението заявиха, че новата премиерка Тереза Мей използва гласуването, за да обедини партията си след тежката кампания за Брекзита, както и да засрами Лейбъристката партия, като покаже разделението в нея. В първата си изказване пред парламента след встъпването в длъжност Мей призова депутатите да подкрепят проекта за ракетите Трайдънт, не само за да защитят Великобритания от нарастващата заплаха от Русия и Северна Корея, но и да защитят хиляди работни места в Шотландия и на други места. Страната трябва да признае, че е изправена пред различни заплахи и да си осигури необходимите средства за справяне с тях, заяви Мей преди гласуването. Великобритания има нужда да запази силите си за ядрено възпиране, които са били нейната застраховка в продължение на близо половин век, добави тя.
"Невъзможно е да се каже със сигурност, че през следващите 30 до 40 години няма да се появи никаква крайна заплаха, заплашваща сигурността ни и начина ни на живот", подчерта Тереза Мей по време на дебатите, съобщава Франс прес. Тя добави, че всички противници трябва да знаят, че нападение срещу Великобритания ще им струва повече, отколкото могат да се надяват да спечелят.
В първото си обръщение пред парламента, откакто миналата седмица стана министър-председател, Тереза Мей заяви, че е готова да разпореди евентуален ядрен удар, припомня Асошиейтед прес.
Лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин обаче заяви, че не би взел решение, при което ще загинат милиони невинни, отбелязва АФП.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg