EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

БРИКС в рецесия и спад

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БРИКС в рецесия и спад

mail13:43 | 02.09.2015прегледи 1599 коментарикоментари 0


Водещи страни от БРИКС съобщават за лоши икономически показатели. Активността в промишления сектор на Китай се сви през август с най-солидно темпо от три години насам на фона на рязко понижение на вътрешните и на експортните поръчки, което вероятно ще засили инвеститорските опасения, че втората по сила световна икономика може да претърпи т.нар. "твърдо приземяване" (рязко забавяне на икономическия растеж), показват данни на Националното статистки бюро на страната.
Промишленият PMI индекс се влоши през август до 49,7 пункта от 50,0 пункта през юли при прогноза за понижение до 49,8 пункта, достигайки най-ниско ниво от август 2012-а година. Общият PMI индекс, измерващ бизнес активността в Китай падна рязко през август под важното ниво от 50 пункта за пръв път от април 2014-а година.

Според седмично изследване на Бразилската централна банка икономиката на страната ще се свие през следващата година. Медианната прогноза, направена сред 100 финансови институции, сочи свиване на БВП на Бразилия с 0,15% през 2016 г. В същото изследване икономистите предвиждат, че БВП ще се понижи с 2,01% през тази година, по-силно спрямо първоначалните очаквания за 1,97%. В изследването се посочва още слабо покачване темпа на инфлацията за 2016 г. до 5,44% спрямо предходните 5,43%. Индексът на потребителските цени през тази година се предвижда да остане непроменен на нивата от 9,32%.
Moody's Investors Service понижи прогнозата за икономическия растеж на Индия до 7% през 2015 г. заради очакваните последици от изменението на климата. Предходната прогноза на рейтинговата агенция сочеше за ръст от 7,5% на БВП на Индия. През следващата фискална година обаче, Moody's предвижда икономиката на Индия да се разшири с 7,5% с оглед на оптимистичните очаквания, че политическите реформи ще стимулират инвестиционната активност, докато ниският темп на инфлация ще повиши реалните доходи и насърчи потреблението. Инфлацията в Индия запазва по-бавния си темп на растеж в сравнение с пазарните очаквания през последните месеци. Ако тази тенденция продължи, опасенията относно повишаването на икономическия растеж ще се засилят. Според рейтинговата агенция инфлационният таргет на Централната банка на Индия изглежда постижим, макар че цените на суровините и храните следват обратен тренд.

Министерство на икономиката на Русия понижи перспективата пред икономическия растеж за 2015 г., но очаква икономиката да се върне по пътя на растежа през следващата година, коментира икономическият министър Алексей Улюкаев. Икономическото министерство очаква БВП на Русия да се свие с 3,3% през 2015 г. Предишните прогнози сочеха за спад от 2,8%.
Ревизирането на прогнозните данни на икономическото министерство се доближи по-близо до пазарните прогнози на МВФ и Световната банка. От базираната в Лондон изследователска компания Capital Economics заявиха, че очакванията за свиване на БВП на Русия от 3,5% тази година са оптимистични, след като икономиката записа понижение от 4,6% на годишна база през второто тримесечие.
Според икономическия министър руската икономика ще се върне към растежа през 2016 г., с очаквания за повишение от 2%. Скептичен остава обаче по отношение на прогнозите на МВФ, според които БВП на Русия ще запише по-слаб ръст от 0,2% през следващата година.

Икономиката на ЮАР отбеляза спад от 1,3% през второто тримесечие на 2015 г. при първоначални прогнози за 0,6%, съобщи агенция Bloomberg. Намаляването на БВП се дължи на на обезценяването на ранда, проблемите с доставките на електроенергия и спада в цените на суровините. Анализатори посочва, че темпът на растеж през настоящата година няма да надвишава миналогодишния от 1,5%, но данните са най-лошите от 2009 г. насам. Според прогнозите на централната банка на страната, през 2015 г. икономическият растеж в ЮАР е 2%.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg