EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Брекзит ще забави ръста на Британия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Брекзит ще забави ръста на Британия

mail16:45 | 26.01.2017прегледи 765 коментарикоментари 0


Британският икономически растеж се очаква да претърпи постепенно забавяне през настоящата година с оглед на предстоящите първи стъпки в процеса за излизане от ЕС, след което обаче да започне да се възстановяване през следващите четири години, показва зимен доклад на ITEM Club на компанията Ernst & Young LLP.

Според новата прогноза, икономиката трябва да смени настоящата си силна зависимост от потребителските разходи към експортна ориентация, тъй като британските домакинства ще започнат да ограничават разходите си с оглед на растящата инфлация.

Очаква се потребителската инфлация да се ускори до 3,1% през последното тримесечие на 2017-а година с оглед на рязко понижение на британската лира. В същото време обаче, слабият паунд и отслабващият вътрешен пазар вероятно ще насърчат британският износ. "Мозъчният тръст" обаче посочи, че с оглед на това икономическият растеж ще бъде по-добре балансиран, но вероятно и по-бавен.

ITEM Club очаква растежът на БВП да достигне 1,3% през тази година, но при предходна прогноза през октомври за по-рязко отслабване на растежа до 0,8 на сто. За 2018-а година се очаква по-нататъшно негово забавяне до 1 на сто.

Понастоящем ние вече очакваме негативното въздействие от референдума в подкрепа за "Брекзит" да бъде по-слабо изразено, но и по-продължително, отколкото прогнозирахме в нашия предишен доклад, заяви Питър Спенсър, главен икономически съветник на  EY ITEM Club.

 

 


Тагове: Брекзит, ръст
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg