EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Брекзит прогонва семейства

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Брекзит прогонва семейства

mail16:30 | 27.03.2018прегледи 4920 коментарикоментари 0


Увеличава се броя на британците, разочаровани и ядосани от резултата на референдума за Брекзит, които напускат Великобритания в търсене на по-добро бъдеще за тях и децата им, пише британският вестник The Guardian.

Някои от тях имат собствен бизнес, други имат хубава работа с добра заплата. За едни това е шанс за промяна в кариерата. Вместо да се изолират като имигранти повечето искат да се впишат в местните общества на приемащите ги страни. Вестникът дава пример с три различни семейства.

Първото е на научен работник и съпруга журналистка с три малки деца. Те са се устройват в Берлин при много по-добри условия. Според него дори без Брекзит в Обединеното кралство са се натрупали много нерешени проблеми в транспорта, инфраструктурата и здравеопазването.

Второто семейство има дванадесетгодишна дъщеря. Те са били крайно недоволни от резултата на референдума и след него са решили да се преместят във Франция, като казват, че за нищо не съжаляват и нищо не ги е задържало във Великобритания, а мултикултурната среда във Франция е по-благоприятна за дъщеря им.

Третото семейство е на средна възраст и е намира нов дом в Испания. Те решават да напуснат още щом чуват резултата от референдума. След преместването създават компания за недвижими имоти и планират да кандидатстват за испанско гражданство, като учат усилено испански на вечерни курсове.

------------

Несигурността, която витае около преговорите за Брекзит, може да навреди на британската икономика, смятат експерти, цитирани от Ройтерс. Според данни на Бюрото за национална статистика на Великобритания, икономиката е нараснала с 1.8% през 2017 г – най-бавният темп на растеж от 2012 въпреки глобалното икономическо възстановяване. Неяснотата принуждава инвеститорите да се въздържат от нови инвестиции в страната.

Стивън Бут – директор Политики и изследвания в център “Отворена Европа”: „Икономиката на Обединеното кралство нараства, но по-бавно отколкото на най-близките му съседи в Европа, а също и на икономики в Г-7. Смятам, че е твърде вероятно преговорите за Брекзит и несигурността, която предизвикват чрез отложените инвестиционни решения, да доведат дотам компаниите да не инвестират по този начин, по който очакваме от тях при глобален икономически подем.“

Заради съмненията за изхода от преговорите някои финансови компании, базирани в Лондон, са подготвили планове за спешни ситуации, които предвиждат преместване на дейности и персонал на континента. Неотдавнашно проучване показа, че 11% от европейските предприятия, опериращи на Острова, са изтеглили персонала си след референдума от 2016 г, докато 14% от европейските компании, които притежават имоти в страната, са намалили дейността си. Все пак договорената сделка за почти двугодишен преходен период между Лондон и Брюксел е глътка въздух за бизнеса във Великобритания.

Стивън Бут – директор Политики и изследвания в център “Отворена Европа”: „Преходният период дава на компаниите повече време за приспособяване към процеса. Също така правителството ще получи повече време да въведе нови системи – митнически и имиграционни, за пример. Но не смятам, че компаниите трябва да активират плановете си за непредвидени обстоятелства при най-лошия сценарий на развитие.“

Според споразумението за условията през преходния период Великобритания ще продължи да се ползва от облагите на митническия съюз и общия пазар, но ще може да договаря търговски сделки с трети страни след изтичането на преходния период. Може би най-важното различие между преговарящите страни остава въпросът за границата между Република Ирландия и Северна Ирландия.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg