EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Брекзит. Има или няма сделка?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Брекзит. Има или няма сделка?

mail07:40 | 15.10.2018прегледи 1769 коментарикоментари 0


Преговарящите от ЕС и Великобритания не успяха днес /б.р. в неделя/да постигнат окончателно споразумение по условията за Брекзит заради въпроса за ирландската граница, съобщи главният европейски преговарящ Мишел Барние, цитиран от Франс прес.

"Въпреки интензивните усилия някои ключови въпроси все още не са уредени, включително т. нар. "мрежа за сигурност", с която да се избегне твърда граница" между Северна Ирландия и Република Ирландия, написа Барние в Туитър след среща с британския преговарящ Доминик Рааб в Брюксел, предава БТА.

ЕС настоява Великобритания да даде гаранции, че ако бъдещите преговори не доведат до търговско споразумение между Обединеното кралство и ЕС, в британската провинция Северна Ирландия ще останат в сила икономическите правила на ЕС. Британската министър-председателка Тереза Мей и съюзниците й в Белфаст не са съгласни с това, посочва Ройтерс.

Барние каза, че ще информира останалите 27 страни в ЕС и Европейския парламент за преговорите за Брекзит в сряда на вечерята на лидерите на ЕС, преди срещата им в четвъртък с Тереза Мей.

Преговарящите обявиха днес пауза в преговорите в Брекзит и ще изчакат резултата от срещата на върха на ЕС през седмицата, преди да ги подновят, предаде Ройтерс.

Часове по-рано преговарящите за Брекзит са постигнали споразумение за излизането на Великобритания от ЕС, съобщи сайтът "Политико", който се позовава на трима пожелали анонимност дипломати от ЕС, предаде Ройтерс. Други запознати с хода на преговорите източници обаче заявиха, че сделка все още няма и са необходими допълнителни преговори. Високопоставени преговарящи от ЕС отказаха коментар на въпроса на Ройтерс дали има постигнато споразумение по Брекзит. Източник от канцеларията на британския премиер също не потвърди информацията за постигнато споразумение между преговарящите от Великобритания и ЕС, предаде ТАСС. "Не бих препоръчал да се вярва на тези публикации. Не мога да ги нарека достоверни", каза той.

На посланиците на 27 страни в ЕС днес бе казано на среща в Брюксел, че все още не е постигната сделка с Великобритания по условията за излизането й от Европейския съюз, предаде Ройтерс, като се позова на два дипломатически източника.Посланиците на страните в ЕС, без Великобритания, бяха свикани на среща днес и някои предположиха, че се очертава сделка. Но европейски служители казаха, че сделка все още няма и че ще са необходими още срещи, добавя Ройтерс.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg