EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Брекзит: Великобритания върви към рецесия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Брекзит: Великобритания върви към рецесия

mail18:25 | 26.09.2016прегледи 563 коментарикоментари 0


Брекзит ще намали икономическия ръст в еврозоната, а оттам и в Централна и Източна Европа. България стои добре в краткосрочен план с очакван икономически ръст от 3,2 % за тази и около 3 % за следващата година. В следващите години обаче страната ни ще трябва да преодолее предизвикателствата на демографския проблем и намаляващата производителност на труда. Тази прогноза представи главният икономист на УниКредит за Централна и Източна Европа Любомир Митов.

Брекзит промени перспективата пред глобалната икономика, Великобритания върви към рецесия. Търговията с Великобритания не е от критично значение за ЦИЕ, но е от голямо значение за еврозоната, което води до значителна негативна ревизия на растежа в еврозоната. БВП на еврозоната ще се понижи с около 0.7 % до края на 2017 г. спрямо сценария преди Брекзит , т.е. ще бъде 1 % вместо 1.7 % . Износът за същия период ще намалее с около 1.5 %, капиталовите разходи – също с около 1.5 % , а индивидуалното потребление ще се понижи с 0.3 - 0.4 % . За България е важен не толкова вноса за еврозоната, а износът за трети страни, където основно намира пазари голяма част от нашата продукция.

Еврозоната не разполага с много възможности за реакция – да разхлаби количествените ограничения на монетарната си политика и да напечата повече пари, но допълнително понижаване на лихвените проценти не се очаква. Може да наблюдаваме ускорена интеграция на ниво ЕС в областта на сигурността и политиката по отбрана. В еврозоната интеграцията по чуствителни теми, свързани с бюджета, е на пауза. Незавършеният банков съюз означава, че системата е уязвима за шокове, а Европейската централна банка остава последната линия на отбрана. За еврозоната основният проблем след Брекзит ще бъде политическият риск.

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg