EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бракониери в Пирин

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бракониери в Пирин

mail16:59 | 31.07.2009прегледи 938 коментарикоментари 0


gun1_lКоалицията от 30 неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България” изпрати сигнал до министъра на околната среда и водите заради бракониерския лов на кафява мечка с искане за съвместно разследване на МОСВ, МВР и прокуратурата по случая. Бракониерството е престъпление по Наказателния кодекс и нарушение на Закона за биологичното разнообразие.
Отвореният труп на животното беше открит в края на миналата седмица в Южен Пирин, в коритото на река „Косовска” до село Влахи, в място от европейската екологична мрежа Натура 2000. Служители на Регионалната инспекция по околна среда и води – Благоевград и на МВР, както и представители на Сдружението за дива природа «Балкани» са установили три входящи рани от огнестрелно оръжие. По случая е образувано досъдебно производство.
Отстранени са двете предни лапи и жлъчката на мечката, чиято възраст е оценена на 5-7 години. Някои намират месото от предните лапи за деликатес, а жлъчката се използва в източната медицина, но досега в България не е срещан подобен вид бракониерство.
Годишно жертва на бракониери стават около 50 кафяви мечки, които са защитен вид по българското и европейското законодателство, както и по Конвенцията за международната търговия със застрашени видове от дивата флора и фауна SITES. Според Закона за биологичното разнообразие всяка форма на умишлено улавяне или убиване на екземпляри от защитен вид се наказва с глоба до 5 хил. лв. за физически и до 10 хил. лв. за юридически лица. За съжаление държавните институции не отделят внимание за разкриване на авторите на тези престъпления и досега няма осъден бракониер на мечки.
През юни 2009 г. беше проведено незабавно производство за незаконно улавяне и опит за продажба на 153 сухоземни костенурки, също защитен вид. Делото завърши със съдебно споразумение, при което трима души от Хасковска област се признаха за виновни и всеки един от тях получи наказание една година лишаване от свобода условно с три години изпитателен срок и глоба от 1000 лева.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg