EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бразилия на ръба на рейтинг „боклук”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бразилия на ръба на рейтинг „боклук”

mail14:36 | 19.10.2015прегледи 1203 коментарикоментари 0


Fitch намали дългосрочния кредитен рейтинг на Бразилия на ръба на категория "боклук" (високо рисков рейтинг). Агенцията предупреди, че страната може в скоро време да загуби своя инвестиционен рейтинг, тъй като правителствените финанси се влошават с оглед на продължителната рецесия и политическата нестабилност.

Кредитната агенция намали рейтинга на Бразилия до "ВВВ-" от "ВВВ" и в същото време запази негативна перспектива, което предполага, че в рамките на следващите 12 месеца Fitch може да се превърне във втората агенция, която да понижи бразилския рейтинг до категория "боклук".

Това решение вероятно ще доведе до повишаване на цената на заемите за бразилското правителство и за местните компании, което от своя страна може да окаже допълнителен натиск върху президента Дилма Русеф да се опита да прокара през Конгреса на страната ключов пакет с мерки на икономии. Подобни допълнителни мерки на икономии могат да бутнат най-голямата икономика в Латинска Америка в дълбока рецесия и да отслабят управлението в страната, което и без това се намира в тежка политическа криза.

Негативните перспективи отразяват нашето виждане, че слабото икономическо и фискално представяне вероятно ще остане в сила, докато политическата несигурност в страната може да продължи да натежава на общото доверие, посочи Fitch след своето решение.

Решението на Fitch идва малко повече от месец, след като агенция Standard & Poor’s намали кредитния рейтинг на Бразилия до територия "боклук", цитирайки нарастващите политически проблеми, които са довели до безпорядък в икономическата политика на страната.

Евентуално скорошно понижаване на бразилския рейтинг до територия "боклук" и от страна на Fitch ще има още по-голямо негативно влияние върху дълговия пазар на водещата латиноамериканска икономика, тъй като мнозина глобални инвеститори няма да желаят да притежават бразилски облигации, ако поне две от трите водещи кредитни агенции са определили неинвестиционен рейтинг на страната.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg