EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Брадва за всеки депутат

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Брадва за всеки депутат

mail12:15 | 27.04.2012прегледи 549 коментарикоментари 0


Символични хартиени брадви получиха днес депутатите от коалицията неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България”. Поводът е предвиденото тази седмица второ четене на промени в Закона за горите.
Коалицията многократно алармира за опасностите пред българската гора, до които ще доведе приемането на поправките в Закона за горите. Това са процедури, с които ще се продължи практиката на Тройната коалиция за заменки и злоупотреби с държавни гори заради частни интереси. Ето защо:
- Ще се предоставя държавна гора за частни строежи, което беше целта и на заменките на гори при Тройната коалция
- Предлага се това да става без конкурс, т.е. на нереални и непазарни цени и с подбрани по корупционен начин частни инвеститори
- Позволява дозастроване на най-ценните български гори по планините, включително в природните паркове, след като заменките позволиха приватизирането и застрояването на Черноморието
- Позволява се доизсичането на всички частни гори под 20 декара без горскостопански проект и екологична оценка
Сметките показват, че засегнатите площи от сегашните промени в Закона за горите далеч надминават тези, засегнати от заменките:
1. Площта на планираните ски курорти и голф игрища, за които има публична информация е около 20 000 декара (20 проекта по средно 1 000 дка в Рила, Пирин, Витоша, Родопите, Стара планина и по Черноморието).
2. Площта на частните гори под 20 декара, които ще могат да бъдат изсечени веднага, е около 3 милиона декара. Тези гори покриват 3% от територията на страната.
Общо 3 020 000 декара. За сравнение - площта на заменките е 33 000 декара.
Така гласуването на второ четене на промените в Закона за горите ще доведе до непрозрачна приватизация на един от последните обществени ресурси.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg