EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Борисов:Това е вероломен иск

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Борисов:Това е вероломен иск

mail12:30 | 13.09.2012прегледи 739 коментарикоментари 0


„Ние стриктно изпълняваме всички ангажименти по договора за "Южен поток". По АЕЦ „Белене” продължаваме да водим преговори. Те прекрасно знаят, че седми реактор, този руски реактор, който е за "Белене", ще бъде направен там.” Така коментира премиерът Борисов иска на руската компания „Атомстройекспорт” към НЕК на стойност от 1 млрд.евро заради спрения вече проект за втора АЕЦ в Белене.
„Затова считам, че абсолютно вероломно - използвам тяхна терминология от време на войната - ни изненадаха с този иск. Мисля, че допуснаха грешка. Защо сгрешиха? Защото, сега ние ще направим всичко възможно да обявим за нищожен договора по предишната централа”, уточни премиерът.
"Ние сме православни, християнски народи, историята ни е такава - когато сме имали нужда са ни помагали; но една компания си е позволила, без да ни информира, да заведе иск за 1 млрд. евро! Истински се надявам, че президентът Путин не знае за това действие на компанията. Ако знае, никак няма да му бъде приятна срещата на 9 ноември в България, когато трябва да подпишем за проекта "Южен поток", заяви още Борисов.

„Подходът на зависимости, на вземане на решения под масата и на харчене на пари без договори трябва да остане в миналото веднъж завинаги”. Това коментира през журналисти президентът Росен Плевнелиев по повод заявените от руския производител „Атромстройекспоерт” претенции към НЕК във връзка с прекратения проект за изграждане на втора АЕЦ в Белене. „Доброто приятелство означава добри сделки за двете страни. България иска да е добър партньор, много ясно дефинира своите цели и те трябва да бъдат облечени с конкретни и ясни договори по всички големи енергийни проекти”, подчерта държавният глава.

„Истинските приятели не се изнудват взаимно, а слагат проблемите на масата и ги решават”, коментира още президентът Росен Плевнелиев. „И за АЕЦ „Белене”, и за „Южен поток”, цифрите трябва да бъдат сложени на масата”, категоричен беше президентът и допълни, че страната ни разполага с добри механизми големите инфраструктурни проекти, в т.ч. в областта на енергетиката, да се реализират възможно по-бързо. Държавният глава счита още, че дългосрочните договори за доставка на енергоресурси трябва да бъдат прецизирани до най-малкия детайл.

България има интерес от „Южен поток”, тъй като той диверсифицира трасето на природния газ. Единственият работещият подход не е политическият, а прагматичният, проектов подход, каза още президентът Росен Плевнелиев пред медиите.

 


Тагове: Русия, иск, Борисов
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg