EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Борисов/Макрон: Еврозона, Шенген, работници

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Борисов/Макрон: Еврозона, Шенген, работници

mail15:15 | 25.08.2017прегледи 10185 коментарикоментари 0


/Обновена/

Съвместна пресконференция дадоха министър-председателят Бойко Борисов и президентът на Франция Еманюел Макрон след разговори преди това.

Подкрепям волята на България да бъде приета в приемната на Еврозоната, за да се постигне конвергенция и сближаване в рамките на Еврозоната, каза президентът на Франция Еманюел Макрон сред среща с премиера Бойко Борисов в резиденция "Евксиноград" във Варна. Макрон обеща България  да участва в дискусия за Шенген, за да може да бъде член на обновеното Шенгенско споразумение, защото тя заслужава да е в него. Френският президент се срещна по-рано днес с президента на България Румен Радев. "Ако съм тук днес, е не само защото  Бойко Борисов беше първият европейски лидер, който приех във Франция, а също така защото той е мой приятел и защото  благодаря за поканата му към мен", каза Макрон.
     Имах вече възможност  да преценя в каква голяма степен Бойко Борисов се ангажира с участието на България в ЕС и във всички решения, които ще се вземат в Съюза, каза Макрон.
    Споделям волята на България и на премиера страната ви да е пълноправен член на ЕС. Първата последица от тази наша съвместна воля е, че до края на октомври ще имаме конкретно споразумение за директивите за командироването на работници с цел премахване на социалния дъмпинг, каза президента Макрон. Първата точка е конкретна и Бойко Борисов ми каза, колко му е трудно да намери работници за обществения транспорт в София, допълни Макрон.
    Има френски и немски предприятия, които ще наемат тези работници, те ще им платят малко повече отколкото тук, но много по-малко отколкото, ако са местни хора. Командироването на работници не е добре не само за европейския проект, но и за самите работниците, обясни Макрон. 
    По думите на Макрон ще вървят и други дискусии, например свързани с наземния транспорт. Ще се изразя образно - когато имаме френски работодател, наемащ български работници - не съм съгласен да има плащане според българските цени, обяви Макрон.
    Второто споразумение е превръщането на България в пълноправен член на Шенгенското пространство. Подкрепям волята на България да бъде приета  в приемната на Еврозоната, за да се постигне  конвергенция и сближаване в рамките на Еврозоната. България е изпълнила условията на Еврозоната  и вече трябваше да е част от нея. България ще участва в реформата на Шенген и ще стане член на един нов Шенген, допълни френският президент.
    Искам България да започне да участва във всички инициативи в Еврозоната, а и на Шенген. България да е част от дискусията по тези теми и ние с Борисова обменяме гледни точки, добави още Еманюел Макрон.

България е изпълнила  всички условия за присъединяване към чакалнята на Еврозоната и към Шенген и заслужава да бъде в тях, посочи  премиерът Бойко Борисов. Той благодари на френския президент за подкрепата му към тези важни за България теми.
     Направили сме си домашното да не сме в никакъв риск за Еврозоната, каза Борисов и изреди добрите макроикономически и финансови показатели на страната ни -  състояние на  банковата система, бюджетният излишък, един от най-ниските външни дългове на ЕС, стабилен фискален резерв и  валутен борд, както и огромния резерв в БНБ.
    Благодарих за подкрепата на Франция за изграждането на газовия хъб "Балкан"  и за сътрудничеството в областта на икономиката и промишлеността, добави Борисов.
    Имаме редкия шанс да се опитаме по време  на тази приятна визита на Еманюел Макрон в България да  работим по  взаимоизгодни договори и политики и  заедно да ги отстояваме в ЕС, каза Борисов. Той посочи, че темата за командированите работници от страните от Източна Европа трябва да се раздели от дискусията за дейността на транспортни фирми. По думите на Борисов не трябва да се допуска едни работници да живеят при скотски условия, при по-ниски заплащания. Трябва обаче  да се върнем назад, така че по-изостаналите държави от бившия "соцлагер" по-бързо да си повишат доходите, за да не се налага тази миграция. Затова паралелно трябва  да вървят разговорите за кохезионната политика, за да се повиши стандартът на живот в нашия регион, включително и в Западните Балкани. С разум, толерантност, разбиране и отстояване на интересите на всяка държава ще постигнем по-обединен и силен ЕС, каза Борисов.

Текст: БТА, снимки: Фейсбук


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4099