EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Борисов: €24 млрд. инвестиции за 4 години

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Борисов: €24 млрд. инвестиции за 4 години

mail12:37 | 08.12.2009прегледи 537 коментарикоментари 0


Ралица Русинова

Над 24 млрд. евро за 4 години са привлечени под формата на чуждестранни инвестиции, обяви министър председателят Бойко Борисов на Осмата кръгла маса с правителството на България, организирана от Economist Conferences. Строителство и услуги са сферите с най-големи инвестиции. Добрият знак е, че има все повече инвеститори в областта на енергетиката, новите технологии и др., увери премиерът.
Стратегическата цел пред правителството е влизането на страната в евро зоната. „Това е тежък процес, ЕС е доста скептичен спрямо България. Сега обаче, след всички стъпки, които предприехме се надяваме усилията ни да се увенчаят с успех. Очакваме най-късно до 3 години да приемем еврото”, прогнозира той.
Оказа се, че до този момент няма обща стратегия между бизнеса и правителството относно големите енергийни проекти на страната. „Мисля, че днес ще се съгласуват двете позиции и ще се стигне до някакъв план. Ще го съгласуваме с президента, ако той е съгласен ще излезем с обща стратегия”, обяви премиерът.
“Постарахме се максимално бързо във време на криза да изготвим балансиран бюджет, който е най-толерираният в Европа. Има цели сфери на българската икономика и финанси, за които 20 години се е знаело, че се наливат пари за дейности, които са абсолютно ненужни. Над 840 млн. лв. е наляла държавата в частното предприятие Кремиковци. Като прибавим към всичко това контрабанда на горива, храни, та дори и дрехи и платове с тихото толериране на държавата, нещата стават още по-сериозни.”, подчерта Борисов. Премиерът увери, че най-много до три години страната ни ще се изкоренят корупционните практики.
„Сега съпротивата е изключително остра, защото за първи път реално се пресичат възможностите за измъкване на тези, които са били некоректни спрямо държавата”, допълни още той.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg