EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Борисов: „Евро плюс” = развитие на България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Борисов: „Евро плюс” = развитие на България

mail14:40 | 04.05.2011прегледи 1538 коментарикоментари 0


Европейското развитие на България не би могло да се осъществи без тази политическа крачка - подкрепата за пакта "Евро плюс", заяви премиерът Бойко Борисов. Той дойде в парламента да запознае депутатите с позицията на кабинета по тази тема. Министър-председателят обясни, че решението за подкрепа е било взето след задълбочено обсъждане и, макар че мненията в правителството първоначално са били различни, окончателната позиция е била приета с консенсус и е било взето политическо решение да се декларира подкрепа за пакта.
Става дума за мерки, които България така или иначе трябва да предприеме, за да се откъсне от последното място по конкурентоспособност и иновативност, да повишава стабилността на публичните финанси, да укрепва финансовата си стабилност, обясни премиерът. По думите му за България, която е най-бедната страна в Европа, възможността да кредитира страни от еврозоната е теоретична. Борисов за пореден път повтори, че вноската от около 300 млн. евро ще бъде платена, след като страната ни се присъедини към еврозоната и стане част от постоянния европейски механизъм за стабилност. Отпаднала е формулировката за замразяване индексирането на заплатите, а е заложена възможност за преразглеждане на договореностите за възнагражденията, когато е необходимо, при зачитане на социалния диалог.
Няма изискване ръстът на заплатите да не изпреварва този на производителността на труда, отбеляза още Борисов и допълни, че поради ниските заплати в България още дълги години възнагражденията ще растат по-бързо от производителността. Важното е само да не я изпреварват драстично, за да не се стигне до гръцкия сценарий, коментира премиерът. В пакта е предвидено да се наблюдават разходите за единица труд за даден период, като се сравняват с тенденциите в другите държави и основни партньори, като ще се оценяват в контекста на икономиката като цяло, обясни той. Борисов цитира данни на Евростат, според които дефицитът по текущата ни сметка през последните три години рязко намалява - от 20.6 на сто от БВП през 2008 г. до 3.3 на сто през 2010 г. , с прогноза за 2.3 процента през 2012 г. Отчита се и намаляване на дефицита по търговския баланс, който през 2010 г. е стигнал до 6.8 на сто от БВП , а през следващите две години се очаква да намалее до 6.5 процента.
Пактът "Евро плюс" предотвратява рисковете за безотговорно и спекулативно увеличаване на доходите, ще бъдем заплатени според това колко реално работим и колко реално произвеждаме, посочи министър-председателят. Той разясни, че няма задължение за драстично повишаване на пенсионната възраст, но правителството ще бъде принудено да я вдигне, ако не може да плаща на толкова много пенсионери. Прякото данъчно облагане остава национален прерогатив - т.е. държавата сама ще определя налозите. Вече две години, въпреки тежката криза, държим най-ниските данъци в ЕС, припомни Борисов и подчерта, че никой не ни кара да повишим 10-процентовия плосък данък.
Основните политически цели на кабинета съвпадат с изискванията на пакта - повишаване на конкуренцията, ограничаване на монополите, по-качествено образование, пенсионна реформа, прозрачно управление на финансовия сектор, реформи на пазара на труда, каза Бойко Борисов. Според него това означава и сериозен ангажимент за провеждане на реформи в страната. Основните средства за постигане на тези цели са заложени и в пакта за финансова стабилност, предложен от министерството на финансите - ограничаване на преразпределителната роля на държавата, по-сложен механизъм за повишаване на преките данъци, широко балансиран бюджет. Истинското доверие на европейските партньори се печели с реални политически действия, а не с декларации, затова съм убеден в правилността на решението за подкрепа на "Евро плюс", заяви премиерът.
 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg