EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Борисов-Станишев за ядрения кредит

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Борисов-Станишев за ядрения кредит

mail13:30 | 28.06.2010прегледи 677 коментарикоментари 0


Лихвите по заема, взет за АЕЦ "Белене", са по 10 млн. лева на всеки три месеца. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти в коментар на твърденията на бившия премиер Сергей Станишев, че предишното правителство не е вземало заем за строежа на централата.
Премиерът Борисов определи твърденията на БСП като лъжа и показа като доказателство документи за платените лихви. Чух внимателно бившия премиер, който каза, че правителството на тройната коалиция не е вземало заем за АЕЦ "Белене" или ако е вземало, те не са знаели, тъй като го е направила НЕК, заяви Борисов. Премиерът отбеляза, че НЕК е изцяло държавна компания и изрази съмнение, че бившият министър-председател не е знаел за кредита.
Заемът за АЕЦ "Белене"  е изтеглен на 20 май 2007 г. и е за  250 млн. евро, трябва да се върне наведнъж на 20 май 2012 г., посочи Борисов. Трябва да подготвим половин милиард лева в бюджета, за да платим задължението през 2012 г. , вместо да  планираме още една магистрала, коментира премиерът.
По думите му за проекта "Цанков камък" се плащат лихви по 5 млн. лева на месец. Всеки месец за "Цанков камък" отива по едно кръстовище, заяви Борисов.
По думите му лихвата по заемите е 9 на сто, а Столичната община взема заемите си от Европейската инвестиционна банка при лихва от 4 процента.
В петък ( 25 юни 2010 г.) както в пленарната зала, така и в кулоарите премиерът заяви, че за всеки месец АЕЦ "Белене" държавата плаща лихви от 10 млн. лева. По думите на Борисов, в бюджета на Русия е имало 3 млрд. евро за проекта, но предишното правителство не се е възползвало от тях, защото не е имало готовност.

 

Държавата няма ангажимент по заема на НЕК от "БНП Париба" от 2007 г., заяви на пресконференция лидерът на БСП Сергей Станишев по повод изказване на премиера по-рано днес. Основната цел на кредита е да се финансират проектирането, доставката на оборудване и строително-монтажните работи по проекта за изграждане на АЕЦ "Беленe" през първата година от неговото изпълнение, уточни той.
Станишев посочи, че всеки премиер е длъжен да прави разлика между корпоративен и държавно гарантиран заем. Той отбеляза, че корпоративен заем може да вземе всяка фирма, в това число и държавна, но по този тип заем държавата няма ангажимент. Станишев отбеляза, че проектът за АЕЦ "Белене" е структуриран на принципа на проектно финансиране с пари не от държавата, а от заеми. Според Станишев се налагали два извода - или че премиерът Бойко Борисов "не знае тези елементарни неща, или че съзнателно мами българските граждани".
Станишев препоръча премиерът да не се извинява със заема на НЕК за липсата на средства за строителство на магистрали. Той добави, че изграждането на повечето от магистралите е планирано да стане с пари от ЕС.
Председателят на Националния съвет на БСП Сергей Станишев участват в брифинг за предложенията на ПГ на Коалиция за България за актуализацията на бюджета за тази година.
По отношение на АЕЦ "Белене" Станишев отбеляза, че проектният срок на централата е 2013-2014 г., а не 2010 г. Колкото повече се отлага във времето решението на правителство по бъдещето на този проект и началото на строителството, толкова повече той ще се оскъпи, коментира Станишев.
Като "пълна глупост" той определи днешно изказване на министър Трайчо Трайков за закриването на Българския енергиен холдинг. Целта на създаването на холдинга беше уедряването на българската държавна енергетика, заяви Станишев. Без съществуването на холдинга например сега няма как самостоятелно компания да гарантира вземането на заем например за проекта "Набуко", в който страната ни участва с 16 на сто дял чрез "Булгаргаз", смята Станишев.
Той прогнозира, че в този случай ще се появи необходимостта от държавно гарантиран заем. Станишев добави, че ръководеното от него правителство е оставило добро наследство на сегашния кабинет по съотношението между държавния дълг към БВП от под 15 на сто, който е един от най-ниските в Европа.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg