EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Борисов: Против хармонизацията на данъците

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Борисов: Против хармонизацията на данъците

mail17:40 | 30.01.2012прегледи 332 коментарикоментари 0


Днешната среща е крачка напред по същество, коментира пред български журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов, който пристигна за първото за годината извънредно заседание на Европейския съвет, информира БТА. Очаква се на започналата днес следобед среща държавните и правителствените ръководители от ЕС да приемат в по-късните часове на деня окончателните текстове на фискалния пакт.
В отговор на въпрос при какви обстоятелства нашата страна няма да подкрепи пакта, премиерът заяви, че не е упълномощен да гласува за хармонизация на данъците в ЕС. "Идвам сравнително спокоен, след като в петък миналата седмица политическите сили в Народното събрание ни дадоха своя глас в подкрепа да преговаряме днес", отбеляза премиерът. "Далеч съм от мисълта, че всичко, което се очаква и искаме да се случи, ще се случи днес, много са темите, по които искаме много по-бърз напредък", добави той.
По неговите думи, след като разговорите, предшествали оформянето на пакта, бяха насочени главно към бюджетни ограничения, въпросът е днес какво ще бъде предложено на хората - след бюджетната дисциплина да има икономически растеж, заетост, особено за младите. "Надявам се оттук нататък дебатите, освен за фискална дисциплина, да обхванат и икономическия растеж", допълни Борисов.
По темата за хармонизацията на данъците в ЕС сме категорични, че това трябва да остане приоритет на всяка от държавите, заяви премиерът. "Разбира се, с всички сили подкрепяме борбата с данъчните измами", допълни той. Министър-председателят изрази надежда, че ще бъде постигнато решение да бъде даден статут на наблюдатели в заседанията на еврогрупата за страните извън еврозоната. Има държави в ЕС, които са заявили, че изобщо няма да използват еврото, но ние в България имаме валутен борд и левът е фиксиран към еврото, мисля, че ни се полага и ни е важно да знаем какво се случва в еврозоната, ще настояваме за това, посочи той.
В отговор на въпрос премиерът подкрепи идеята за данъчна ваканция за малкия и средния бизнес, ако създава нови работни места. Казвали сме многократно, че ако 500-те големи фирми в Европа назначат по 43 000 работници, ще вземат на работа почти толкова хора, колкото са безработните в Общността - близо 25 милиона. В същото време в Европа има около 25 милиона малки и средни фирми, които по един човек да назначат, няма да има безработица, коментира Борисов. Той добави, че с финансовия министър Симеон Дянков и с министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков работят по въпроса какво да предложат на малкия и на средния бизнес, за да го подпомогнат в тези условия.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4208