EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Борисов прие висш дипломат от САЩ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Борисов прие висш дипломат от САЩ

mail16:05 | 24.07.2017прегледи 10059 коментарикоментари 0


Процесите в държавите от Западните Балкани са били сред обсъжданите теми по време на срещата на министър-председателя Бойко Борисов със заместник помощник държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Хойт Ий, съобщиха от пресслужбата на кабинета.
Премиерът Борисов е акцентирал върху значението на европейската перспектива за държавите от региона. Той е подчертал, че въпросът за тяхното приобщаване към ЕС ще е един от приоритетите на страната ни, когато поеме ротационното председателство на Съвета на ЕС през 2018 година.
В рамките на разговора в Министерския съвет Борисов е обсъдил с Хойт Ий резултатите от участието си в срещата на лидерите от Берлинския процес в Триест. Премиерът акцентирал върху възможностите за свързаност между страните от Западните Балкани и тези от ЕС с включването на Коридор номер 8 в Берлинския процес. Свързващата инфраструктура е важна, тя ще даде нова перспектива за развитието на Балканите, е заявил премиерът.
Обсъден е бил също напредъкът на интерконекторната връзка България - Гърция. Министър-председателят е посочил, че този проект е от ключово значение не само за двете страни, а и за региона на Югоизточна Европа и ЕС. С осъществяването му ще се постигне диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ от Южния газов коридор. Двамата обсъдили също развитието на проекта за изграждане на европейски газоразпределителен център "Балкан", посочват от пресслужбата на кабинета.
Министър-председателят Бойко Борисов и заместник помощник държавният секретар Хойт Ий са разговаряли и за засилването на двустранното партньорство между България и САЩ в интерес на общите цели на двете страни като съюзници.
Премиерът е изтъкнал, че за България е от голямо значение сътрудничеството в областта на сигурността и отбраната и отбелязал за провеждането на най-голямото военно учение в Европа на територията на нашата страна.
На срещата са присъствали вицепремиерите Томислав Дончев и Екатерина Захариева.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg