EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Борисов пред Euronews

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Борисов пред Euronews

mail10:15 | 27.09.2012прегледи 551 коментарикоментари 0


България ще постигне енергийна независимост в близките няколко години. Това каза в интервю за телевизия " Euronews " министър-председателят Бойко Борисов.
На въпрос за разследването на "Газпром" в Европейската комисия за неговата газова политика в региона, Борисов посочи, че България е била най-тежко засегната от газовата криза. Той припомни как докато е бил кмет на София 10-15 дни в страната ни не е имало доставки на газ при минусови температури и не е имало кой да ни помогне. "Ние помагаме на ЕК в разследването й за "Газпром". "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" са предоставили всички необходими документи на комисията преди няколко месеца. Междувременно ние си научихме урока", посочи премиерът и обясни, че се изгражда газопроводът с Румъния, а този с Гърция е в много напреднал стадий и ще бъде напълно готов след месец или два. Предстои стартирането на строителството на интерконекторната връзка с Турция и връзката със Сърбия. Той обаче подчерта, че това не са единствените варианти за постигане на по-голяма енергийна независимост на България от руския газ.

"Най-важната възможност за енергийна диверсификация за България са залежите от петрол и газ в Черно море. Аз съм уверен, че България успешно ще успее да диверсифицира своите енергийни източници до три-четири години", каза Борисов. Той заяви, че правителството подкрепя европейския проект "Набуко", както и руския "Южен поток". Той посочи, че по отношение на "Набуко" България е направила всичко, което е било необходимо от нейна страна - парламентът одобри неговото изграждане, ние подписахме всички необходими документи и можем да започнем строителството му още утре, ако е нужно.
На въпрос за влиянието на икономическата ситуация в Гърция върху българската икономика, той заяви, че Гърция е добър съсед на България. ЕС обаче е много строг към България и Румъния, а много толерантен към Гърция и сега всички страдат заради тази толерантност. Той припомни, че пред последните три години България е извършила пенсионна реформа, увеличена е възрастта за пенсиониране и са замразени пенсиите и заплатите. Той припомни, че бюджетният ни дефицит в момента е 1.2% от БВП, а инфлацията е 0%. Борисов подчерта, че единствените други страни в Европа с подобни икономически успехи са Дания и Финландия. Борисов потвърди, че страната ни няма желание да се присъедини към еврозоната точно в този момент, макар да е изпълнила условията за това. Според него не е честно най-бедната от страните в ЕС да се присъедини към еврозоната и да плаща за нации, които показват по-небрежно поведение.
По въпроса за Шенген, Борисов каза, че това, което е хубаво за България е, че членовете на ЕС знаят, че шенгенската граница е по-добре охранявана, отколкото в техните собствени страни. "Вашите граждани могат да спят спокойно, българската шенгенска граница е стриктно пазена", заяви той. "Огромни количества наркотици са заловени в България, тонове и тонове кокаин – единия ден 20 тона хашиш, другия ден - 40 тона кокаин, на следващия ден - три тона кокаин, това са стотици тонове наркотици и това само в рамките на няколко месеца. Това е доказателство, че ние не просто говорим за мерки, а действаме така че да се справим с наркотрафикантите", заяви премиерът.
Относно критичния доклад на Европейската комисия, обръщащ внимание на неуспеха в борбата с организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта, Борисов каза: "Ако обърнем внимание на прозрачността при провеждането на конкурсите за обществените поръчки, България се справя много по-добре от други европейски страни. По отношение на престъпните банди, техните босовете са или задържани, или се издирват от Интерпол с червена бюлетина. Попитан за своето минало в тъмните години на прехода, премиерът Борисов подчерта, че "миналото му е прекрасно и той не зависи от никого"./БГНЕС
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg