EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Борисов подписа газова връзка със Сърбия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Борисов подписа газова връзка със Сърбия

mail10:45 | 15.12.2012прегледи 974 коментарикоментари 0


"Съдействието на ЕК за изграждането на интерконекторни връзки в Западните Балкани е огромна крачка напред към истинската диверсификация на газови доставки в региона.” Това каза министър – председателят Бойко Борисов по време на церемония по подписването на Меморандум за разбирателство по Проекта за междусистемна газова връзка между Сърбия и България. Подписи под документа поставиха българският правителствен ръководител и сръбският премиер Ивица Дачич. Събитието се проведе в присъствието на европейския комисар по енергетика Гюнтер Йотингер в сградата на ЕК в Брюксел.

„Днешното събитие е знаково, особено когато се случва в присъствието на комисар Йотингер”, коментира по време на събитието министър - председателят Бойко Борисов. Българският премиер благодари на еврокомисарите Йотингер и Хаан и на председателя на ЕК г-н Барозу за техния личен принос за присъединяването на газовите връзки в Европа.
„Винаги съм считал, че колкото по-бързо Сърбия извърви своя път към Европа и стане част от европейското семейство, това би било голямо богатство за целия Балкански полуостров”, заяви г-н Борисов и изрази своята признателност към Европейската комисия за това, че България се ползва от голямата солидарност и помощ на комисията във финансово отношение за изграждането на този конектор.
„Нашите народи са братски и винаги са се подкрепяли, а с изграждането на магистралите, на жп линиите и на газовите връзки, още повече ще се повиши интеграцията на страните от Западните Балкани”, допълни премиерът.
“Щастлив съм да видя, че този изключително важен за вас проект е готов да стартира”, каза по време на събитието европейският комисар по енергетика Гюнтер Йотингер. „Този интерконектор е не само стратегически важен за България и Сърбия, но има своето изключително значение и за изграждането на инфраструктурата, която пък е особено важна за развитието на целия регион”, добави еврокомисарят. По думите му проектът е значим пример за развитието на енергийните пазари и за осигуряването на сигурност на доставките.
„Днес е един от най-хубавите дни по пътя ни към Евросъюза и нашата евроинтеграция”, коментира на церемонията министър – председателят на Република Сърбия Ивица Дачич. „Този проект е с изключителна важност за нашия регион, а развитието на енергетиката е една от основните цели на Сърбия”, подчерта Дачич. По думите му изграждането на интерконектора е още една стъпка за задълбочаване на отношенията между България и Сърбия.
Газопроводът между България и Сърбия ще създаде възможност за пренос на газ в двете посоки с обем от 5,5 млн. куб. м/дневно до 9.5 млн. куб. м/дневно. Проектът ще влезе в експлоатация най-късно до края на 2015 година. Подробното инженерно-техническо проектиране по проекта ще завърши до края на 2013 година, проектната документация ще бъде финализирана до месец март 2014 година, а изграждането ще започне най-късно до месец юли 2014 година.
Българската част ще бъде изградена с безвъзмездна помощ на ЕС по Оперативна програма „Конкурентоспособност 2007-2013”, финансирана от Европейския фонд за регионално развитие и е на стойност 48 млн.евро.
На церемонията в Брюксел българският премиер съобщи, че догодина, през месец май ще бъде готов интерконекторът, който се строи с Румъния. Страната ни работи много активно за изграждането на връзка и с Турция.
„За наше най-голямо съжаление проектът „Набуко” буксува”, обясни г-н Борисов и заяви, че настоява на 10 януари, следващата година, да бъде направена първата копка на обекта.
Премиерът обясни, че страната ни има решение за изграждането му и на парламента, и на правителството, а проектът е изведен в национален приоритет.
„Плащаме членския си внос, но за съжаление една по една държавите излизат от този проект”, допълни г-н Борисов.
Според него истинската диверсификация на България за добив на природен газ ще бъдат находищата на газ в акваторията на Черно море, в които в следващите 4-5 години ще приключат проучванията за добив./ Източник и снимки: Пресцентър Министерски съвет


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg