EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Борисов: Отказваме се от Еврозоната за момента

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Борисов: Отказваме се от Еврозоната за момента

mail14:02 | 09.04.2010прегледи 1080 коментарикоментари 0


Отказваме се от кандидатстване в Еврозоната за момента, защото не изпълняваме критериите и би било нахално да кандидатстваме. Това заяви на пресконференция в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов, цитиран от агенция Фокус.
По думите на финансовия министър Симеон Дянков има голяма вероятност към България да тръгне наказателна процедура за свръхдефицит през 2008 г. Дянков коментира още, че това означава мониторинг, всеки шест месеца доклади. Освен това ни отдалечава от членството ни в ERM ІІ през тази година, към което се стремим, посочи министърът.
В рамките на пресконференцията премиерът Бойко Борисов коментира и нашумялата през последни дни тема за енергийните дружества в страната. По неговите думи Българският енергиен холдинг не изпълнява основните си функции и затова се налагат промени – персонални и организационни.
Премиерът допълни още, че има смущаващи неща като например 300 лева на час за юридически консултации. В БЕХ се генерира печалба, след което служителите си раздават материални стимули и заплатите им стигат 5 000 лева.
Борисов бе категоричен, че не става дума за национализация на ЕРП-ата, а те трябва да направят така, че българският потребител да се чувства европеец.
Той каза, че в две от трите дружества чрез аутсортстваните дейности се извършват 40 % от разходите, които ДКЕВР не контролира. Тези разходи пък се посочват за инвестиции. Премиерът съобщи още, че днес ще има още едно съвещание с участието на ДКЕВР и ДАНС, на което се очаква да бъде установено дали са плащани данъци за реализираната дейност.
 „Добре дошли са инвеститорите в България, но не виждам радост в българина от това, че идва инвеститор”, каза Борисов.
„В ДКЕВР има 13 човека, назначени по партиен, квотен принцип. За дейността си, която не са вършили както трябва през изтеклия период общо получават 80 000 лева месечно, каза премиерът.
Плюсовете от дивидентите, които ще разпределят електроразпределителните дружества са, че в бюджета ще влязат свежи пари, а минусите – че такива пари ще отидат при чуждестранните инвеститори в ЕРП-ата, коментира на свой ред енергийният министър Трайчо Трайков.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4160