EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Борисов обсъди „Набуко”, „Южен поток” и „АЕЦ Белене” в Ню Йорк

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Борисов обсъди „Набуко”, „Южен поток” и „АЕЦ Белене” в Ню Йорк

mail12:30 | 21.09.2010прегледи 1151 коментарикоментари 0


Реализацията на стратегически за България енергийни проекти обсъдиха в Ню Йорк министър-председателят Бойко Борисов и посланикът  на правителството на САЩ по въпросите на енергетиката за Евразия Ричард Морнингстар, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. Срещата се проведе в  рамките на едноседмичното  работно посещение в града на българска правителствена делегация за участие в срещата на високо равнище по Целите на хилядолетието за развитие и общия дебат на 65-та редовна сесия на Общото събрание на ООН.
По време на разговорите посланик Морнингстар изтъкна доброто стратегическо сътрудничество и отличното приятелско партньорство, с които се характеризират взаимоотношенията между двете страни в момента.
Обсъдени бяха реализирането на важни за България енергийни проекти като изграждане на интерконекторната връзка на страната ни с Република Гърция, реализацията на проектите „Набуко” и „Южен поток”, строежа на АЕЦ „Белене” и изграждането на 7-ми реактор на АЕЦ „Козлодуй”. 
Премиерът Бойко Борисов изложи пред посланик Морнингстар позицията на страната ни относно строителството на проекта „Набуко, а именно – вноските, дължими от държавите от ЕС, участнички в изграждането на трасето, да бъдат признати от Съюза като целеви разходи и да не се включват в дефицита на националните бюджети. 
Относно строежа на АЕЦ „Белене” министър-председателят заяви, че в  момента България има всички разрешителни и още утре може да стартира строежа на втора атомна електроцентрала, затова за страната ни е изключително важно да намери европейски инвеститори, които да се включат в реализацията на проекта. Според Бойко Борисов АЕЦ „Белене” може да се превърне в един от най-значимите и големи проекти, както на Балканите, така и в Европа. 
Премиерът Борисов и Ричард Морнингстар обсъдиха още възможностите за внос на газ от Ирак като алтернативен доставчик и за добив на шистов газ в България. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg