EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Борисов: Нужни са нови бойни самолети

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Борисов: Нужни са нови бойни самолети

mail06:45 | 09.07.2017прегледи 7650 коментарикоментари 0


"Ще преговаряме за нови самолети с всички. Първо ще купим влаковете и тогава самолетите, за да се движат хората сигурно и екологично чисто. За всичко ще съберем пари. Ще се пазарим за отстъпки и за времето на плащане". Това заяви пред журналисти премиерът Бойко Борисов в парламента.

"С президента, с който от години работим и уважавам, се срещнахме и се разбрахме. Моят съвет беше "не им обръщай внимание на политиците от всеки един цвят".

Нека се произнесат експертите, но самолетите трябва да са нови - така и така ще се вадят купища пари за тях, каза още премиерът, който участва в дискусия на тема "Трансатлантическата връзка през българското председателство на Съвета на ЕС", организирана в София от Атлантическия клуб с подкрепата на фондацията "Конрад Аденауер" и Дипломатическия институт.
Трите вида въоръжени сили трябва да се превъоръжават паралелно, отново заяви премиерът Борисов.
В изказването си премиерът засегна редица теми. Той посочи, че продължава да смята, че споразумението с Турция работи много добре. За Македония Борисов каза, че договорът за добросъседство, който очакваме да подпишем на 2 август, е изключително важен. Интересът на България е да подкрепим Македония да влезе в атлантическия пакт, посочи Борисов. За отношенията ни с Русия Борисов каза, че те са строго прагматични, имаме стратегически интерес България да бъде диверсифицирана.

По думите му темата за еврозоната зависи изцяло от Европейската централна банка. „Това гарантира инвестициите, намалява лихвите по кредитите и на никого не можем да се сърдим, че Европа минава на 2-3 или повече скорости. Затова ние като политическа воля и процеси продължаваме да работим по темата. По показатели имаме всичко – имаме стабилна банкова система. В САЩ минаха избори, има ново ръководство и нови виждания по много от темите. Не мога да се съглася с излизането от Споразумението за климатичните промени, защото съм участник и знам с каква загриженост ЕС започна, отстоява и прие това споразумение. Нито една канализационна система успява да поеме водата, когато е над 35 л/кв. м“, допълни премиерът.
По думите му, докато проблемът в Крим стои, той генерира санкции. „Мненията са много противоположни. От да се увеличат санкциите, до да отпаднат“, добави той. Сега се задъхваме в решаването на социални и инфраструктурни проблеми и увеличаването на разходите за отбрана. Именно затова и влизането в чакалнята на еврозоната, повечето инвестиции, борбата с корупцията и контрабандата, убеден съм, че при една стабилност ще се справим. Трите рода войски трябва да се превъоръжават паралелно. За самолетите – единственото ми изискване е да са нови. Така и така ще се вадят купища пари за тях, поне да са нови. Надявам се и в лицето на държавите, с които преговаряме, това да стои на тяхното внимание“, посочи той. Борисов подчерта, че няма да се вкара в темата кой самолет е по-хубав.
„Автомагистрала „Тракия“ стана тясна. Искаме и стратегически да променим мисленето в самия транспорт. Говоря конкретно за влаковете. Не може от 2006 г. да са купени влаковете и да не са си ги платили. Това трябва да го решим и трябва да се поръчат нови влакове и локомотиви, за да стане комфортен превозът и за София-Бургас да се ходи за 3 часа. Ще има Интернет вътре. Сега всичко се движи само с коли, вътре с по 1 човек“, посочи премиерът.
„За Турция какво ли не сме чули. Те са на нашата граница и в едно нещо са изключително коректни – задържат мигрантската вълна на своя територия. Това е достатъчно основание да бъдем с тях в ежедневен диалог, защото нямаме натиск на границата. Най-сетне и Италия взе това решение от преди една седмица. Споразумението с Турция работи много добре. Подкрепям и италианския премиер да направим зони за сигурност извън ЕС. По-добре центровете да са в Турция, Либия, Йордания“, каза още Бойко Борисов.

Дискусията с участието на премиера е част от събитието "Атлантически дискусии", през втората част на което посланикът на САЩ в България Ерик Рубин ще говори за перспективите пред българо-американското сътрудничество.БТА, агенция Фокус


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg