EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Борисов: Можем да атакуваме еврозоната

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Борисов: Можем да атакуваме еврозоната

mail14:53 | 03.12.2009прегледи 659 коментарикоментари 0


В България нямаше финансов криза и няма да има. Това заяви Иван Искров, председател на БНБ, след срещата си днес с премиера Бойко Борисов. Гуверньорът на централната банка, запозна премиера със състоянието на българската банкова система, която е стабилна и не страда от липса на ликвидност.  Имаме 17% капиталова адекватност, както и много буфери, с които се противопоставихме на кризата, допълни още Искров. Той демонстрира пред журналисти графика, показваща валутното покритие на лева в обращение, и заяви, че Валутният борд е покрит на повече от 211 процента, а в последните месеци процентите се повишават.
Standard &Poor`s повиши оценката на България, което показва, че държавата ни е стабилна. Рейтингът е изключително важен, защото се гледа с друго око на страната ни, заяви Бойко Борисов. Сега вече можем да атакуваме еврозоната и да действаме за приемането на единната валута, каза още премиерът. Много страни в Европа в момента имат понижен рейтинг, а нашия го повишиха, какво показва това, запита той.
Във финансовата система трябва да се действа внимателно. Всяко рязко движение във финансовите институции е лошо. Затова ще смъкваме лихвите постепенно, заяви Борисов. На въпрос какво ще се случи с резерва, той заяви, че е в БНБ и си остава там.
Бюджетът, който бе приет рано тази сутрин, е единственият възможен. Той се оценява както у нас, така и навън, и се надявам, че президентът няма да наложи вето върху него, коментира премиерът.
Ние приехме новият бюджет най-рано за последните години, допълни Симеон Дянков, министър на финансите. Обикновено новият бюджет се приема в края на декември, а ние го приехме в началото на месеца, заяви още той.
Създаването на конфликти ще повлияе на рейтинга ни, заяви Борисов в отговор на въпроса как ще коментира изказването на Яне Янев да се намали с 1 млн. лв. бюджетът на президентската институция. Работим ежедневно с президентството и не трябва да се създават конфликти. Стабилността е особено важна и се следи постоянно от рейтинговите агенции. Конфликтите не носят реални пари за населението, а само вредят, допълни още министър-председателят.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg