EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Борисов: Миграция и кохезия ни разделят

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Борисов: Миграция и кохезия ни разделят

mail09:54 | 08.06.2018прегледи 2466 коментарикоментари 0


 

В София се провежда конференция на високо ниво, посветена на „Кохезионната политика на ЕС: Перспективи за конвергенция и устойчиви региони след 2020 г.“ Модератор е Томислав Дончев, заместник министър-председател на България. В този панел участие взема и Карл-Хайнц Ламберц, председател на Европейския комитет на регионите. Специално за събитието у нас е  Гюнтер Йотингер, комисар по бюджет и човешки ресурси в Европейската комисия.

Вижте във видеата какво казаха Дончев и Йотингер преди конференцията.

"Кохезионната политика отдавна не е секторна политика. Не е редно да започваме разговора с еднозначна оценка. Добре знаем, че изкуството е да се адресират предизвикателставта, които могат да се появят", заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

"Ще трябва да заделяме повече средства за сигурността на нашите граждани. Тук стои ролята на ЕС като глобален играч. Все още имаме над 10 пъти разлика между най-бедните и най-богатите райони. Вероятно никой от нас днес не може да си представи как ще изглежда Европа преди 10 г. Преди толкова имам чувството, че мислехме, че общият ни проект ЕС гарантира сигурност, бяхме решили, че е дошъл краят на историята, а всъщност не е така. Но кризите ни карат да бъдем по-силни", добави той.

"Всеки дебат трябва да стартира с ясна диагностика на проблемите - общият пазар - едно от най-големите постижения на интеграционния процес. Постигнахме много по отношение на свързаността, но все още има региони в Европа, които са транспортни анклави. Трябва да направим повече и по отношение на околната среда", коментира Дончев.

"Вложихме много в справянето на проблеми кат младежката безработица. Малко или много, кохезионната политика се очаква да адресира всички тези предизвикателства. Всички знаем колко опасни са свръхочакванията. За последните 10 г. стокооборотът на България с държавите на ЕС е нараснал близо 2 пъти. Друг важен момент са реформите - както на национално, така и на европейско ниво", допълни вицепремиерът.

"На нас това ли не ни стига - правилната кройка или политическата воля? Какво правим, ако обществото не припознава тези мерки? Имаме ли морално право да наложим какво трябва да се случи? Може би има морално право да превърнем европейското финансиране в катализатор, което да печели обществото на наша страна", каза още той.

"Кохезионната политика е най-важната политика за свързаността на Европа. В случая няма да говоря за България, всичко добро, което сме направили в последните години, сме го направили по тези програми. Това дава възможност за по-добра квалификация, свързаност между континентите - затова инфраструктурата е изключително важна". Така премиерът Бойко Борисов откри първия панел на конференцията на високо ниво, посветена на Кохезионната политика на ЕС.

"Считаме, че кохезионната политика може да събира доста сфери и политики на ЕС. Разбира се, всички съжаляваме за решението на Великобритания да напусне ЕС и в следващата финансова рамка липсват доста милиарди", добави Борисов.

"Имаме още доста важни теми - киберсигурността, общата европейска отбрана и не на последно място миграционната криза. Дни наред нашето председателство полага огромни усилия и за решаване на този въпрос. Всеки от вас следи международния обмен и вижда как десетки души на ден продължават да се давят, продължават да страдат и всички имат една притегателна точка - Европа", допълни той.

"България не само стриктно си спази ангажиментите като външна граница на ЕС, но и мога да кажа, че ние имаме нулев миграционен натиск и споразуменията ни с Турция работят перфектно. Каквото и да свършим в кохезията, видяхте, че в миналите 1-2 г. първата тема на изборите е миграцията. С решението на САЩ да излязат от иранската ядрена сделка и твърдото решение на ЕС, ние засичаме още повече мигранти от Иран. Когато нещо предвещава война, нищо не може да спре хората. Ако се поставим на тяхно място на сирийците, на иранците, как бихме подходили?", заяви премиерът.

"С мира като дума ще завърша и последния си прочит на ситуацията на Западните Балкани, защото тя много бързо може да се превърне в това, което беше само преди 20 години - войната в Косово, масовите гробове. На Балканите това се случва много бързо, а после се пренася на европейски терен. Аз разбирам, че за много от вас Балканите са много далечна тема. Може би се проявява егоизъм в тази посока, но всяка една държава има и своя вътрешна политика. Перспективата е във вълшебната дума - свързаност. Коридорите № 8,10 са изключително важни за региона", каза още той.

"Докато тази инфраструктура с пътища, жп линии, летища, енергийна свързаност гарантира, че тук ще стане по-добро място за живеене. Полагаме много усилия в тази посока, мисля, че всички колеги го правят. Предупредил съм какво ще се случи, ако не направим тези неща. Така предупредих и преди 4 г., че ако не си затворим границите, икономическите мигранти да пускат там, където съответните държави имат нужда", обясни Борисов.

"В Европа може да влезе всеки и ние не само, че му казваме "Добре дошъл", но и почваме да се грижим за него. Нашето предложение продължава да бъде в тази посока - както България си е затворила границите и се минава само през ГКПП-та, това трябва да направят всички европейски държави. Трябва на хората в Европа да им гарантираме, че този процес ще бъде овладян. Всяка една страна трябва да си свърши ангажимента и да подкрепим тези, които имат нужда. Европа има толкова кораби, толкова армия - процесът ще спре или ще го контролираме това", добави той.

"Правейки необходимите компромиси, се надявам да вървим напред. Миграцията и кохезията са темите, които ни разделят. Всеки иска да се прибере вкъщи и да каже "Ние постигнахме успех за нашата страна", завърши премиерът.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158