EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Борисов към министър:Сега е моментът!

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Борисов към министър:Сега е моментът!

mail15:00 | 09.12.2011прегледи 499 коментарикоментари 0


„За съжаление, има и много от големите болници, които са с дългове, и то главно отиват за консумативи и лекарства. Аз съм убеден, че контролът там е занижен.”, коментира премиерът Борисов реформата в здравната система на заседанието на МС от 8 декември 2011 година.
Ето още от дискусията:
Стефан Константинов /б.р. здравен министър/: Изключително важен законопроект за здравната реформа - в него се регламентира възможността общопрактикуващи лекари да участват в медицински центрове, в диагностично-консултативни центрове. Това ще намали разпокъсаността на здравеопазването. Регламентират се дневните стационари, места, където ще може да се получава еднодневно лечение. Заедно с промяната на метода на финансирането ние ще можем да стимулираме качествената и модерни форми на лечение. Изключително важни промени има в областта на болничната здравна карта. Ще бъде регламентиран максималният брой болници по региони и на национално ниво, с които здравната каса може да сключва договори. Не се описват конкретните болници като имена, а се дава възможност в този брой здравната каса да избира най-добрите от тях, което е принципно ново решение. Има и въвеждане на високотехнологични методи на лечение, които ще се планират на национално ниво. По този начин ние няма да разпиляваме ограничения финансов ресурс, а ще го концентрираме към най-добрите клиники, така че, това е един добър начин да съчетаем конкуренцията между лечебните заведения заедно с регулацията, която е грижа на държавата. В крайна сметка, дори залагаме и механизъм за областите в страната, в които има свръхпредлагане на болнични услуги, касата да няма възможност при следващи договори да сключва по-голям договори, отколкото е бил в предходната година, но това е само за местата, където имаме свръх предлагане. Това са общо взето девет области в страната. Там, където има недостиг на лечебни заведения, всеки е добре дошъл и може да прави болници и да осигурява лечение на гражданите.
По бележката, която е на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма за акредитация на лабораториите, тъй като темата е доста специфична, предлагам да направим допълнителна работна група и с друго отваряне на закона да я решим, тъй като не е конкретно засегната сега в този законопроект.
Бойко Борисов: На практика държавата дотира чрез болниците тези, които не се осигуряват, нямат здравни осигуровки, сиреч, тези, които плащат осигуровки, лекуват без пари тези, които не си плащат осигуровките. Тук искам да се помисли категорично и с укриването, когато се променя законът, и то трябва много бързо да стане, за осигуровките това да се регламентира. В противен случай дълговете непрекъснато ще набъбват и ще стане както в НОИ, всъщност чрез държавния бюджет се попълват всички дупки, където системите всъщност не работят. Затова, Константинов, предложете ми вариант, включително санкции, включително да се сменят началниците на тези болници, но това трябва да се случи. Давам пример с Окръжна болница в София, която беше с дългове, сега е с един милион плюс, плюс и направи инфраструктурата пред болницата. Въпросът е на управление. Не може да накупуват толкова апаратура и лекарства, и в същото време да задължат държавата след това да отиде да ги плаща след тях. Те питали ли са да го направят това Министерството на здравеопазването?
Стефан Константинов : Голяма част от дълговете са натрупани в тези знакови болници точно от предишното правителство, защото примерно в Пловдив „Свети Георги” са ставали абсолютни безобразия. Разбира се, винаги оправданието е, че пътеките са недофинансирани, че финансирането е недостатъчно. Обаче при същото това недофинансиране има болници, които винаги се движат добре и се справят и модернизират със собствени средства, а други, които винаги са недоволни. Същевременно за много скъпите апаратури министерството продължава да дава: 1 200 000 на Онкологичния център, скенер във Варна.
Бойко Борисов: Вдигнахме бюджета с 30% и продължават да задължават болниците. В здравеопазването отиват 3 250 000 000, и продължава да не им стига.
Стефан Константинов: Това са определени болници. Във време на криза дълговете на всичките са намалели са 40 милиона през тази година, което обаче не значи, че определени болници и директори не си вършат работата, но аз бих отишъл и малко по-далече не само с персонална смяна на директори, а ни трябва обединяване на звена. През тези последните 10-15 години структури са се разделили, за да се угоди на всеки професор, на всеки началник да си има лечебно заведение, изкуствено разделени. Няма да давам емблематичния пример със Стара Загора, където всичко се дублира, всичко е по две, всичко е по три. Това само с персонална смяна не може да стане и ако имаме подкрепата на Министерството на здравеопазването, на цялото правителство, мисля, че през 2012 г. трябва да ги решим тези въпроси.
Що се касае до неосигурените, те са в областните болници. Най-тежкият случай е във Видин, където са около 3 – 3,5 - 4 % от всички преминали.
За неосигурените трябва два подхода: едните, които имат някакъв доход, а не са си го платили, драстично увеличаване на санкциите. Но след това Националната агенция по приходите трябва да им ги събира тези неща, включително ако трябва да им продава имущество. Просто трябва да бъдат тълкувани като длъжници на държавата, а тези, които са социално слаби, вече да се намери някакъв начин да им се компенсира основният пакет, който им покрива касата. Това са предложенията. Вече сме имали разговори с Бюджетната комисия за Закона за здравното осигуряване и конкретни предложения.
Бойко Борисов: Сега е моментът да го направиш, не догодина, а още тая година. Сядате, приготвяте го. Имаш пълна подкрепа. Така или иначе, дали сега ще има една стачка повече или две…
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg