EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Борисов критикува полицаите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Борисов критикува полицаите

mail07:10 | 05.11.2015прегледи 1653 коментарикоментари 0


Недопустимо е униформени служители, без разрешение да дават пример на обществото как се вършат незаконни действия. Това каза преди заседанието на Министерски съвет премиерът Бойко Борисов. "Ще се възползвам от това, че тук са медиите и главният секретар, за да изпратя едно послание на служителите на МВР, армията, охранителните работници, които са в Министерство на правосъдието. Първо, крайно е недопустимо униформени служители, без разрешение да дават пример на обществото как се вършат незаконни действия. Това е директно към главния секретар. Има законови начини и бяхме обявили, че ще водим разговори по темите, които ги интересуват", заяви премиерът. "Това да затвориш двумилионен град и да показваш сила е абсолютно нередно, армията даде пример как трябва да се прави. И те не са съгласни, но има надлежен ред, по който се прави", посочи Борисов. "180 милиона за 2015 година, не за догодина, а тази - даваме повече на МВР и 57 млн. повече на армията, 20 млн. за учителите, 20 млн. за догодина за спешна помощ, 45 млн. за съдебната система", обясни той. Премиерът допълни, че полицейският синдикат може би е трябвало да протестира за това как 500 лв. гаранция е превенцията срещу наскоро бития полицай. "Моля Христо Иванов за бит полицай 500 лв ли е гаранцията?", запита още Борисов.

Предложението за 10 работни заплати обезщетение на служителите на МВР влиза от днес в сила, отпуските стават 20 работни дни. Това каза преди заседанието на Министерски съвет премиерът Бойко Борисов. "Предложението за 10 работни заплати обезщетение влиза от днес в сила или по-точно от деня, в който законът бъде приет. Всички, които до този дата са започнали работа в МВР, отбраната остават на 20-те си заплати", коментира премиерът. "Надявам се и съдебната власт да прецени дали съдиите, прокурорите, следователите трябва да получават по 20 заплати, защото не са само МВР и отбраната. Защото ние сме много добри и заради министър Христов Иванов дадохме 45 млн. лв. за 2015 година, с актуализацията на бюджета", каза още Борисов. "До днешна дата които са, получават 20 заплати, новоназначените - 10. За сведение в държавни или други администрации са по 6 и по 3, когато се пенсионират. Пак е в знак на уважение към тяхната работа, оттук нататък стават 10", заяви Борисов.
"Трето, порционът се запазва, защото граничари, полицаи, които са на улицата, на дежурство нямат време да ходят да ядат и трябва да имат допълнително, нужно им е", коментира още министър-председателят. "Отпуските стават 20 работни дни”, каза още Борисов. Той допълни, че това се въвежда заради „тарикати”, които имат натрупани отпуски и не ги ползват, а за това, което работят им се плаща като допълнителен труд. „Заради такива тарикати отпуските стават 20 дни. Като към днешна дата заварените ще. си ги вземат, няма да се губят", каза още Бойко Борисов. "Допълнителните 2 % за прослужено време ще се консолидират в работната заплата. Не виждам логика за това че само си стоял на това място, да получаваш увеличение", каза той. "Всеки като дойде тук казва - дайте пари, а парите са на данъкоплатеца и балансираме трудно между различни сфери, а в същото време отиват огромни пари в нереформирана сфера", посочи Борисов. "Нека новопостъпилите да идват за каузата, да бранят обществото, с любов към тази професия. Това е разумно предложение. Не можеш да имаш 2 месеца отпуск и в това време да се плаща на другите за допълнителен труд", добави премиерът.

Социалните придобивки за служителите от МВР остават, съобщи пред журналисти в МС главният секретар на МВР Георги Костов след участие в срещата на премиера Бойко Борисов с министрите на вътрешните работи и на финансите Румяна Бъчварова и Владислав Горанов.
Ограничаването на размера на обезщетението при пенсиониране се отнася само за новопостъпилите, съобщи още Костов, позовавайки на думи на премиера. Социалните привилегии, които са имали работещите в системата, когато са сключвали договорите си за постъпване на работа, остават, допълни главният секретар на МВР. Всички, които в момента работят, при прекратяване на служебното си правоотношение с МВР получават толкова брутни заплати, колкото прослужено време имат, но не повече от 20, напомни Костов. Промените са само за новопостъпилите. Порционът за храна остава същият. Класът "прослужено време" се консолидира в основното месечно възнаграждение, допълни Костов.
В отговор на въпрос как ще коментира разликата, която ще се получи между възнагражденията на новопостъпилите и колегите им с по-дълъг стаж, Костов каза, че това е реформа, която е осъществявана и в други структури на държавната администрация и с течение на времето условията ще се уеднаквят за всички.
Главният секретар на МВР информира, че премиерът е изискал от работещите в системата да спазват стриктно служебните си задължения и да няма поводи за напрежение. Ако извършват противоправни действия като нарушения по законите за движение по пътищата и за митингите, следва да се вземе административно отношение, каза Костов.


източник:БТА, агенция Фокус


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg