EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Борисов иска повече японски инвестиции

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Борисов иска повече японски инвестиции

mail17:10 | 24.01.2011прегледи 1784 коментарикоментари 0


 

Японски инвестиционни компании обмислят възможностите за транспортиране на свои стоки през български черноморски и дунавски пристанища и изграждане на съответни логистични центрове и инфраструктура. Това стана ясно при срещата на премиера Бойко Борисов с председателя на Японската федерация на икономическите организации ("Кейданрен") и президент на компанията Sumitomo Chemical Хиромаса Йонекура, съобщи пресслужбата на Министерски съвет.
На разговорите присъства и министърът на икономиката енергетиката и туризма Трайчо Трайков, както и представители на бизнеса на двете държави. "България е удобен входящ пункт към европейския пазар. Въвели сме привлекателен инвестиционен и данъчен режим и предоставяме преференции на фирмите, които влагат своите капиталовложения в различните видове производства", подчерта
българският правителствен ръководител по време на срещата. Той изрази надежда за активизиране и задълбочаване на икономическите връзки с Япония. Бойко Борисов постави акцент върху нуждата от инвестиции по-конкретно при развиване на пристанищната структура при Бургас и Варна. Той подчерта, че и двете съоръжения се свързват удобно с националната пътна мрежа. "Довършването на АМ "Тракия" в средата на 2012 година ще допринесе значително за развиване на дистрибуторската мрежа към Европа", допълни премиерът Борисов.
Председателят на "Кейданрен" Хиромаса Йонекура изрази задоволство от новината за изграждане на магистралата и подчерта, че това е от изключително значение за японските инвеститори. "Разполагаме с добро сътрудничество при производството на части за автомобили, енергетиката и инфраструктурата, но очакваме засилване на капиталовложенията", заяви той. На срещата бе засегната и темата за интереса на японските компании към проекти у нас в сектора на възобновяемите източници, производството на хибридни и електрически автомобили, изграждането на "интелигентни" енергийни системи. Насърчено бе
развитието на пазара на екоавтомобили, както и въвеждането на иновации в областта на "интелигентните" енергийни мрежи. По-рано днес министър Трайчо Трайков проведе делова среща с ръководството на японската корпорация Toshiba, на която бяха обсъдени бъдещи проекти от взаимен интерес. В негово присъствие бе подписан и Меморандум за разбирателство между Българския енергиен холдинг (БЕХ) и Toshiba.



 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg