EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Борисов инспектира строежа на АМ "Европа"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Борисов инспектира строежа на АМ "Европа"

mail14:50 | 23.02.2020прегледи 666 коментарикоментари 0


Министър-председателят Бойко Борисов инспектира строителните дейности по изграждането на автомагистрала "Европа", съобщи правителствената пресслужба. Премиерът Борисов е проверил първо строителството на трасето в участъка "Драгоман - Сливница", чиято дължина е близо 17 км. Стойността на проекта възлиза на 117 360 358,22 лв.
"Като видя чакъла, мостовете и каналите, че са затворени, знам, че вече е необратимо. Догодина, когато тръгнат българите за Белград, да е бързо. Ние за 10 години това, което сме направили, пак си заслужава. Това са работни места, заплати, обороти", е отбелязал по време на инспекцията премиерът Бойко Борисов. Министър-председателят е обяснил, че в този участък се работи по няколко дейности едновременно, за да се съкрати срокът за изпълнение на проекта. "Това е вече готова част, движим се по абсолютно готова част и то само за няколко месеца се е развило всичко това. Ето мост, ето канавки, слагат вече оградата за животни. Те ще успеят в късното лято да свършат", е заявил още българският премиер. Борисов е добавил, че компенсаторно се залесява в районите на строително-монтажните дейности на магистралата и се спазват всички екологични мерки.

"Доволен съм от напредъка на строителството на АМ „Европа“, обяви премиерът Бойко Борисов в профила си във Фейсбук. И продължи:. "В момента се работи активно по 2 лота. Между Драгоман – Сливница е свършена много работа, построени са всички големи съоръжения и на места вече е положен асфалт. Този участък e с дължина 17 км и ще е готов до края на лятото. За нас запазването на природата винаги е било важно. В района на строителството на магистралата се спазват всички екологични мерки и компенсаторно се залесява. Проверих и изграждането на участъка между ГКПП „Калотина“ и Драгоман, чието строителство започна в началото на месеца. 14,5-километровата отсечка ще бъде готова в началото на 2022 г. За да бъдат облекчени пътуващите по транспортния Коридор № 10, съвсем скоро ще започне разширяване и модернизиране на граничния пункт „Калотина“. За удобство на пътуващите ще увеличим капацитета му, за да отговаря на магистралния трафик".

Премиерът Бойко Борисов е проверил и изграждането на участъка между ГКПП "Калотина" и Драгоман, започнало в началото на февруари тази година. Строителството на 14,5-километровата отсечка се финансира със средства от Механизма за свързване на Европа на Европейския съюз и републиканския бюджет. Стойността на инвестицията е за близо 165 млн. лв., а срокът за изпълнение е февруари 2022 г.
В днешната инспекция на АМ "Европа" заедно с министър-председателя Бойко Борисов бяха вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на финансите Владислав Горанов и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. По време на огледа министър Горанов подчерта, че граничният пункт на Калотина не е ремонтиран, откакто е създаден. Затова се предвижда разширение на пункта и пълната му модернизация. "Мисля, че в сроковете, в които ще е готова магистралата, ще е готов и пунктът. Най-голямото ни усилие е да увеличим капацитета му, за да отговаря на магистралния капацитет", е уточнил финансовият министър.
Министър Владислав Горанов е коментирал и оценката на Международната рейтингова агенция Fitch Ratings, която потвърди рейтинга на България с положителна перспектива. "Потвърждават оценките за стабилността на политическата система. Потвърждават и прогнозите на правителството за икономически растеж и правят коментар, че ако влезем в ЕРМ II, ще увеличат рейтинга", е уточнил финансовият министър.
Цялото трасе на АМ "Европа" между ГКПП "Калотина" и Софийския околовръстен път е с дължина 48 км и е разделено на три участъка. Пътят София - Калотина е основна пътна артерия, част от Коридор номер 10, чрез модернизацията на който ще се развие и подобри преразпределянето на транспортните потоци по Трансевропейските транспортни коридори номер 4 и номер 8 в посока Бургас, Турция и Гърция. Модернизацията на пътя ще подобри пропускателната способност и безопасността на движение в участъка, ще се облекчи високата интензивност на транзитното движение от и за централната част на Европа по транспортния коридор "Ориент/ Източно-Средиземноморски", информират от МС.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 905