EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Борисов: Имаше подла съпротива срещу F-16

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Борисов: Имаше подла съпротива срещу F-16

mail12:13 | 07.10.2019прегледи 702 коментарикоментари 0


Ние сме една от държавите, които най-добре се възползвахме от плана Юнкер, и за България заработи много добре. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на срещата с членове на Американската търговска камара в България, посветена на двустранните отношенията.
Премиерът Борисов добави, че е имало яростна и подла съпротива за сделката за Ф-16. "Ние закупихме за нашите пилоти най-доброто, което се произвежда", изтъкна Бойко Борисов. Според премиера имало е подла съпротива, защото правителството е било обвинено в лобизъм. Той изтъкна, че никога по време на преговорите и разговорите, никога по никакъв начин дори не се е намеквало за лобизъм. Освен това всички съседни държави са въоръжени с Ф-16. "Беше подло, но с финансовия министър, както и с министъра на отбраната, го направихме необратимо", добави Борисов.
България работи активно и по въпроса за енергийната си независимост и диверсификация, добави още Борисов. С Америка се работи и по много други проекти. "В много сфери се направиха много неща", заяви Бойко Борисов.

"Нашите самолети са скъпи, но това е една отлична инвестиция, защото изтребителите ни ще се върнат под формата на инвестиция в сигурността в България", заяви Ранди Хауърд, директор за бизнес развитие на "Локхийд Мартин" по време на срещата.
Той напомни че това е основната летателна машина на въоръжение в НАТО и благодари на премиера Бойко Борисов за, по думите му, смелото му лидерство. Знам, че решението не дойде лесно, допълни той.
Заедно с училището в Горна Оряховица ще бъде разработена специална програма за обучение на пилоти и на персонала, който поддържа самолетите, напомни Ранди Хауърд и допълни, че ще има и подкрепа при необходимост от ремонт или друго техническо съдействие.
Когато доставим изтребителите и последното поколение радари, отбраната на страната ще бъде от последното поколение и ще отговаря на най-новите технически изисквания, допълни той.
Ранди Хауърд изтъкна, че в процеса по сделката е било работено в сътрудничество с правителството на САЩ, използвани са били професионалисти с много опит, за да бъде сигурна държавата ни къде отиват парите й и да се знае, че цената е справедлива.
Временно управляващият посолството на САЩ Джъстин Фридман благодари на премиера Бойко Борисов за геостратегическото, по думите му, решение за покупка на американските самолети Ф-16. По думите му тази сделка ще помогне на страна ни по-добре да защитава своето небе, а и морските територии, ще бъдат създадени работни места.
Дипломатът напомни, че стойността на двустранната търговия е над 2 млрд. долара, над 30 000 работни места са създадени с помощта на американските инвестиции./БТА

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg