EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Борисов: Имам и план "В" за еврокомисар

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Борисов: Имам и план "В" за еврокомисар

mail09:01 | 13.01.2010прегледи 799 коментарикоментари 0


Решението дали Европейския парламент ще подкрепи Румяна Желева за комисарския пост остана за днес, след като късно снощи парламентарната комисия по "Развитие" не можа да се обедини около обща позиция съобщи БНР. Евродепутатите решиха да поискат от председателя на Европейската комисия Жозе Барозу и от правните служби на Европарламента допълнителна информация за финансовите и бизнесдела на Желева и позиция за тяхната законосъобразност.
Те поставиха 24-часов срок за отговор и смятат да се съберат на ново заседание по казуса в късните часове на днешния ден.
Ако все пак се стигне до решение за отхвърляне кандидатурата на Желева е възможно България да представи нова. Сред евродепутати вече се коментират и възможни резервни имена, сред които са тези на военния министър Николай Младенов, на отговарящата за еврофондовете Юлияна Николова и на евродепутата Андрей Ковачев, съобщава Mediapool.

В София премиерът Борисов каза в парламента, че за него кандидатурата на Желева не е кадрова грешка, но има и план "б" за еврокомисар, но засега няма да споменава имена.

Преобладаваща оценка за представянето на Румяна Желева по време на три часовото й изслушване в ЕП, което можеше да се проследи он лайн, е “незадоволително” според депутати, АФП го определи като “бурно”.
Първият  час и половина от времето бе свързано с въпроси както за бизнес делата на нейния съпруг така и дали тя самата е била собственик на компанията Глобал консулт и по време, когато вече е евродепутат.
Ако бъде избрана на еврокомисар Румяна Желева ще поеме един нов за самата ЕК ресор на  международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи. 
"Аз съм публична личност от 2007 г. и мога да ви уверя, че съм декларирала всичко, което съм била длъжна да декларирам. Твърденията срещу съпруга ми и мен самата са напълно безпочвени", заяви Желева пред депутатите. В България съпругът й е мишена на слухове за предполагаеми връзки с организираната престъпност, които тя нарече "безпочвени". Но депутатите решиха да я атакуват по други точки, коментира АФП.
Преди изслушването й бяха разпространени документи сред членовете на Комисията по развитието към ЕП, относно предполагаемата дейност на Желева начело на Глобал Консулт, дружество, което от 2007 г. престава да фигурира в декларациите за финансовите й интереси.
Желева очакваше тези атаки. "Подготвих досие, голямо досие с финансови документи, можете да го видите, нямам какво да крия", подчерта тя. Тя обвини сънародничката си, либералната евродепутатка Антония Първанова, че е разпространила тези "слухове" в писмо до ЕК.
Първанова подчерта, че е предоставила тези информации, "защото поискаха от мен да го направя". "Това, което г-жа Желева каза, не е вярно", заяви тя.
Според Първанова българската кандидатка е запазила до 2009 дейността си в спорната компания. "И собственик на 60% от акциите е г-жа Желева. Не говоря за слухове, говоря с официални документи", каза още Първанова. Компанията „Глобал Консулт“ "не функционира от дълго време и съгласно българските закони това е декларирано и мога да го докажа с документи", отговори Желева. Помолена от друга депутатка да отговори по-точно, Желева заяви, че не е собственик на „Глобал Консулт“. "Нито на другата компания, чието име не зная", допълни тя и прикани депутатите да проверят регистрите в България.
Във времето, останало извън описания скандал, Желева трябваше да отговаря на въпроси, които би трябвало да бъдат същността на нейната работа, ако бъде избрана за  еврокомисар, а именно международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реагиране при криза.
Изправени сме пред двойно предизвикателство - промените в климата и световната финансова криза, отбеляза Желева.
Тя не представи цялостна концепция за работата си, но обеща, че ще се стреми към изготвянето на сценарии за реакция при кризи още преди тяхното възникване.
Очерта базови опорни точни – защита на международното хуманитарно право, гарантиране сигурността на хуманитарните работници в различни проблемни зони, но точно тук не успя да отговори конкретно как би постигнала това.
Някои депутати откровено заявиха, че не са доволни от отговорите й и поискаха по-аналитични изказвания от нейна страна.
Желева смята да изгради европейски доброволчески корпус, но за отделна хуманитарна група, която да се занимава със здравните въпроси, няма да има достатъчно средства. Тя каза още, че се надява, че предложението за създаването на корпуса ще е готово преди 2011 година. 2011 г. е Европейската година на доброволчеството, припомни Желева
Наш дълг е да се обърнем към хуманитарните организации и да ги помолим да ни помогнат с мерки, които ще ни позволят да осигурим хуманитарната помощ. Желева посочи, че специалната й компетенция ще бъде да подсили сътрудничеството с регионалните организации за предоставяне на хуманитарна помощ.
В международен план разчита на работа с партньори, сред които ООН, Върховния комисар по бежанците, ЕП.
Кандидат-комисарят каза още, че, ако бъде одобрена за поста, смята да посети няколко от проблемните от хуманитарна гледна точна райони, един от който е Афганистан.
Желева призна, че не може да реша всички проблеми, предстои й да се направи допълнителни анализи.
Окончателното решение на комисията, пред която бе изслушването, дали Желева ще бъде одобрена за комисар, се очаква всеки момент.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4159