EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Борисов и Ли Къцян откриха Глобалeн център

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Борисов и Ли Къцян откриха Глобалeн център

mail08:25 | 13.04.2019прегледи 2632 коментарикоментари 0


/обновена/

"Нашето председателство на Съвета на ЕС, на фона на останалите, с резултатите, които даваме в момента, се отчита от всички. Вече сме 17+1. Това, което стартирахме в София, днес е факт. Това, което решихме в София за създаването на Глобалния център за партньорство, днес го отваряме символично тук". Това заяви министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти в Дубровник, съобщи правителствената пресслужба.
Българският премиер участва в Осмата среща на държавните и правителствени ръководители на Инициативата "16+1",
Министър-председателят Бойко Борисов, председателят на Държавния съвет на Китай Ли Къцян и премиерът на Хърватия Андрей Пленкович откриха официално

Глобалния център за партньорство на държавите от Централна и Източна Европа и Китай. Премиерът Борисов подчерта, че за по-малко от година след българското председателство на Съвета на ЕС, след българската среща на "16+1" и на кметовете на страните от Централна и Източна Европа и Китай, има вече повече практически стъпки.
"За съвместни проекти, за които търсим финансиране, може по модела на хърватски мост - Европейска комисия, Китай и местен бюджет, да се направи подобно за пристанищата и жп линиите Солун-Кавала-Александруполис, Бургас, Варна, Дунавска стратегия, съответно Букурещ и Белград. С колегата Виорика Дънчила говорихме, те са взели решение за Зимнича-Свищов да започнем изграждането на втори мост и до десетина дни да го стартираме", уточни пред медиите министър-председателят.
Той поясни, че се търсят възможности китайски компании да се включат към тези проекти чрез публично-частно партньорство или смесени компании. "Това са заемни пари. Въпросът не е за парите, а за лихвите. Ние сме една от държавите с най-нисък външен дълг. Затова искаме да ги включим в партньорство. Търсим варианти от три места финансиране, за да имаме всичките интереси, след това да се пълнят тези пристанища с товари, тези жп линии да са натоварени, за да могат да изплатят парите", посочи още премиерът Борисов пред журналистите.

„За всички нас, които принадлежим към голямото европейско семейство на страни-членки или такива, които вървят по пътя към ЕС, е от особено значение задълбочаването на всеобхватното стратегическо партньорство между ЕС и Китай като фактор на мира, просперитета и устойчивото развитие“. Това заяви по-рано министър-председателят Бойко Борисов в речта си по време на пленарното заседание на Осмата среща между държавните и правителствените ръководители на страните от ЦИЕ и Китай в Дубровник.

Пред участниците в Срещата на върха българският премиер Борисов отбеляза ползотворната роля и резултатите от форума „16+1“ миналата година, който беше домакинстван от България. „На срещата беше потвърдено и общото ни  разбиране, че „16+1“ може да се развива успешно само като допълнение към стратегическото партньорство ЕС-Китай, спазвайки принципите на откритост, реципрочност, равно третиране и върховенство на закона“, заяви министър-председателят Бойко Борисов и отбеляза като важен резултат решението, взето в София, за създаването на Глобалния център за партньорство. Българският премиер посочи и други резултати в практическото сътрудничество между България и Китай - изпълнението на споразумението на стойност 1,5 млрд. евро между банките за развитие, участието на китайски компании в търгове за инфраструктурни и транспортни проекти, предстоящото откриване на изнесени визови центрове в 15 китайски града.

В изказването си по време на пленарното заседание премиерът Бойко Борисов информира, че по време на Срещата на местните лидери на „16+1“ в София развитие получиха демонстрационната база и павилионът за електронна търговия на селскостопански продукти в Пловдив. Министър-председателят посочи още, че в София и други градове вече се движат доставени от Китай дизелови и електрически автобуси, които се приемат добре у нас.

Пред участниците във форума българският премиер Борисов обърна внимание и на въпроса за ограничения обхват на изнасяните стоки за Китай. „Разчитаме на подкрепата на китайското правителство за набелязване на конкретни мерки за разширяване и улесняване достъпа до китайския пазар, както и за ускоряване на процедурите за разрешения за внос“, заяви министър-председателят. По думите на Борисов китайските инвестиции следва да са в унисон с правилата на ЕС и без държавни гаранции, чрез концесии, модернизиране на съществуващи производства, участие в индустриални и логистични паркове, смесени проектни компании.

„Придаваме голямо значение на свързаността на региона в инфраструктурата, енергетиката, дигиталната сфера, туризма, където Китай може да намери своето място и значимо присъствие“, отбеляза премиерът Борисов. В тази връзка българският министър-председател посочи за пример инициативата „Един пояс, един път“ и изрази надежда, че тя ще продължи да се развива съобразно Стратегията на ЕС за свързаност между Европа и Азия, Транс-европейската транспортна мрежа и Платформата за свързаност ЕС-Китай. Като крайна цел на инициативата премиерът Бойко Борисов каза, че очаква и реализирането на конкретни проекти и на българска територия.

В края на речта си пред участниците в Осмата среща на държавните и правителствените ръководите на страните от ЦИЕ и Китай премиерът Бойко Борисов заяви, че се надява на увеличаване на пътуванията на китайски туристи в България и страните от региона и за засилване на обмена в образованието, културата, науката и технологиите, иновациите и електронната търговия.

........................

По-късно Борисов коментира и ситуацията в Габрово пред журналисти. Той разкритикува ръководството на полицията в Габрово за допускането на подобен конфликт. "За мен оставката или поемането на отговорност от този директор на полицията трябва да е факт веднага щом си дойде министърът. Защото месеци наред са допуснати в обществения ред да се движат такива групи, както ми докладват - да си пият бири на детски площадки, да се правят на интересни в града", каза Борисов и подчерта, че ролята на полицията е в това да не допуска подобни случаи на нарушаване на обществения ред. "Полицията е за това - да е взела мерки. Ако, както чувам, големи групи са се разхождали и притесняват майките, децата, полицията къде е?", попита министър-председателят.
"Целта е ние да имаме най-добрия самолет на възможно най-добрата цена", заяви премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос докъде са стигнали преговорите между България и САЩ за придобиването на изтребителите Ф-16 Блок 70. "Те искат най-висока цена, ние искаме най-ниска. Те искат максимално далече във времето, ние искаме веднага. И когато дойде аз да преговарям с президента Тръмп, съответно ще ви говоря какъв компромис съм готов да приема и какъв не", посочи още министър-председателят.
"На военновъздушните ни летци съм обещал най-добрите възможни нови самолети, които да издигнат моментално на друго равнище във всички програми на НАТО българската военна авиация", подчерта премиерът Борисов. Той посочи, че парите за придобиването на летателните средства са отделени и в момента, в който сделката стане факт, бюджетът ще бъде актуализиран и с тази сума тя ще бъде платена. "Така че - кога, колко и как - аз съм обещал да бъде бързо, да не протакаме и затова моето разбиране е преди парламента да излезе във ваканция, независимо че някои са във ваканция доста време и не работят, да приключим и да дадем на нашите летци най-доброто, което има", подчерта министър-председателят. Той добави, че именно с тази цел тази сряда на заседание на Министерския съвет правителството взе решение да възстанови и Военновъздушното училище "Георги Бенковски" в Долна Митрополия. "За да можем да дадем и най-добрата подготовка", изтъкна премиерът.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg