EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Борисов: Задълженията на държавата - основен приоритет

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Борисов: Задълженията на държавата - основен приоритет

mail14:00 | 19.02.2010прегледи 970 коментарикоментари 0


Основен приоритет на правителството за тази година е разрешаването на проблема с неразплатените задължения на държавата към фирми, изпълнители и доставчици. Това заяви в рамките на парламентарния контрол премиерът Бойко Борисов, цитиран от БТА.
Преговорите се водят на доброволен принцип, без санкции и натиск  върху нито едно дружество, което частично е предоговорило финансовите условия по даден договор, посочи премиерът.
По думите на премиера подписаните допълнителни споразумения са по взаимно съгласие на двете страни - изпълнител и възложител, което не предполага бъдещи съдебни претенции.
Борисов добави, че търговските дружествата, които откажат да подпишат анекси, няма да бъдат включени  в "черни" списъци при бъдещите търгове за възлагане на обществени поръчки и за тях няма да има санкции.
Премиерът посочи, че средствата са дължими от държавата в случаите, когато е постановено осъдително  решение от национален съд или от съда на ЕС. По думите му сегашният казус във връзка с дълговете на държавата към бизнеса не може да доведе до
осъдително решение на национален съд или на съда на ЕС, доколкото не е налице противоправна принуда.
Премиерът съобщи във връзка със задълженията на Министерството на отбраната, че през януари 2010 г. са изплатени 21 млн. лева по текущата издръжка към български фирми, през февруари тази година се очаква да се изплатят общо 42 млн. лева,
от които 19.5 млн. лева по лизингова вноска за доставка на кораби и 22.5 млн. лева по текуща издръжка и лични възнаграждения.
Просрочените задължения на Министерството на земеделието и храните към външни договорни партньори са 15 млн. лева. През миналата година е започнало погасяване, което към края на януари е 13.9 млн. лева, посочи Борисов. До 31 март тази година
държавата ще погаси задълженията до 200 млн. лева по дълговете на Министерството на регионалното развитие и благоустройството към фирмите.
Министерството на труда и социалната политика има неразплатени дългове по проекта "Красива България" на стойност 23.4 млн. лева, по Социално-инвестиционния фонд - 8.3 млн. лева и няма просрочени дългове към фирми. Министерството има просрочено задължение единствено към Изпълнителната агенция "Социални дейности" към МО в размер на 18.4 млн. лева.
Ще плащаме това, което можем, няма ред, регламент, кой да се пререди и кой да остане отзад, заяви премиерът. Нищетата и мизерията ни водят до това да се опитваме да предоговаряме сключени договори, защото цената на труда и на строителните
материали сега не са такива, каквито са били преди две години, има много строителни мощности, които стоят празни, допълни Борисов. Той заяви, че по никакъв начин фирмите не са ощетени, защото спестените пари /след съгласието на фирмите да се откажат от 10 на сто от дължимите им от държавата суми/ ще бъдат вложени в инфраструктура.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161