EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Борисов за посещението на Путин /стенограма/

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Борисов за посещението на Путин /стенограма/

mail12:02 | 05.11.2010прегледи 953 коментарикоментари 0


Стенограмата е от заседание на Министрески съвет от 3 ноември 2010 година.

БОЙКО БОРИСОВ: Приема се точка 30.
Колеги, относно посещението на премиера на Русия – Путин, имаме да подпишем едно споразумение, което е именно, че между Българския енергиен холдинг (БЕХ) и „Газпром” в изпълнение на договора за „Южен поток” се създава смесено предприятие, което да построи „Южен поток” на територията на България. Това има да се подписва.
За ИТАР-ТАСС интервю не съм давал. Цитиран съм по незнайни какви източници за нещо, което не съм казвал, че с цялото си сърце подкрепям АЕЦ „Белене”.
В случая, ако трябва да направя изказване по този въпрос с прагматизма си подкрепям проекта АЕЦ „Белене”, защото от едната страна имаме Турция, която ни чака да види какво ще правим за да направи своите четири реактора. Освен това и вчера разговарях с президента на Сърбия господин Тадич и на него и на премиера на Хърватия – Ядранка Косор съм изпратил писма, надявам се до 13-ти да върнат отговор дали те също желаят като миноритарни участници в този проект да участват в АЕЦ „Белене” около 1 %, 1.5 % до 2 %, което ще направи този проект още по-прагматичен защото гарантира пазарите на тази централа, когато бъде изградена.
По някакъв начин ми се слагат думи, които не съм изрекъл, и които съвсем по различен начин се тълкуват от различни среди. Това явно се налага като практика, защото се прецитира нещо, което не е казано и след това се транслира и се публикува и се обсъжда като реално случено.
Така, че да използваме идването на премиера Путин и сутринта разговарях с министъра на икономиката и енергетиката за възможността нашия бизнес, говорим за всякакъв, но там където сме били най-силни през годините, хранително-вкусовата промишленост, вина, полуфабрикати. Сутринта чух от министър Младенов какво сме направили за облекчаване на визовия режим за облекчаване на руските туристи, които идват в България. Да използваме тази среща и да избягаме от всякакви възможности за спекулации и политика с нея, и да поставим точно на прагматични нива взаимоотношенията си с Руската федерация, те нито са бившият Съветски съюз, нито ние както Младенов каза сме бившата Народна република или 16-тия сателит в бившия Съветски съюз, а да използваме добрите си взаимоотношения и да се опитаме, ето това е политика, на политическо ниво да облекчим условията и възможностите да приемат руснаците наши инвестиции и стоки, защото повтарям във всичките ни срещи, които сме имали досега на различни нива с представители на Руската федерация, всички казват: „Още помним коняка „Слънчев бряг”, още помним цигарите „БТ”, още помним цигарите „Ту-134”, които години наред са правени и още ги има във филмите.
Възложил съм на министър Трайков, да се подготви по тези задачи, за да използваме времето.
Знаете, че имах официална покана за подписване на договор между БЕХ и „Газпром” в мое присъствие и на господин Путин в Москва, поради куп съображения, за което му благодарих, че ги прие, той ще дойде в събота в неговия почивен ден и наш, но това, че е събота и почивен ден, вие знаете, че за нас винаги е бил работен и това не променя по никакъв начин сериозността на визитата и надеждите, които възлагаме. Повтарям по „Южен поток” и „Белене” имаме подписани договори, които трябва да се изпълняват. Разбира се, по АЕЦ „Белене” ще поставим много от въпросите, които ни интересуват, защото пак предишното правителство продължава да тръби и говори, че договорът е 3 милиарда 970 милиона евро, но никога не казва, или по-точно умишлено пропуска да каже, че в този договор има около 500 милиона евро за консултантски услуги плюс 250 милиона евро теглен кредит от БНП „Париба”, който с по 20 милиона евро на година ние плащаме лихвите. Има 780 милиона евро по инфраструктура и има едно изречение, което е изключително важно, а пък „Цанков камък” ни показа, че всъщност в него се корени ябълката обикновено на раздора и всъщност големите пари, които се плащат в последствие, това е т.нар. инфлационен индекс. По начина, по който е подписан този договор той не е фиксиран, а той може да достигне до плюс 2,5 милиарда евро допълнително. Тези, които могат бързо да смятат, когато натрупат това върху тези 3 милиарда 970 милиона евро, а и още едно нещо – лихвите по тези заемни пари, които ще се вземат, цената на този проект съвсем не е 3 милиарда 970 милиона евро. Навремето така са направили и с „Цанков камък”. Когато се каже 120 милиона евро, разбира се прекрасен проект, защо да не се направи, но когато той след това достигне до 1 милиард лева, разбира се, не само, че не е прекрасен, а е изключително неизгоден. За това с министър Трайков ще се подготвим на чернова по всички тези теми и също така ще проведем разговор какво мисли руската страна по всичко това.
Спекулира се и с това, че аз съм прагматично за построяването на този проект, както и министър Трайков, а Дянков е казал и го казва, ето точно спекулацията, че няма да се даде нито лев повече от държавния бюджет за тази централа, това е точно така. Ние сме казали, че двата милиарда, които сме вложили до този момент в тази централа трябва да бъдат включени в активите и ние от бюджета и за това до ден днешен нищо не правим, не можем да дадем и един лев отгоре. С една дума правителството има пълно единство по този проект и няма никакво противопоставяне в случая на господин Дянков с изпълнението на този договор. Това е и нашата позиция.
Така, че до тогава, ако има и други теми, които бихме могли да обсъдим, подгответе ми ги. Ще видим кой ще дойде с него от руска страна и в зависимост от това, освен министър Трайков и Николай Младенов в тези разговори, ще преценим, ако има допълнителен интерес в дадена тема, да включим и други от вас.
Искам да ви кажа още едно нещо, което е важно, вече десет минути закъснявам. Извикали сме ректорите и от стачните комитети на НАТФИЗ, Музикалната академия и Художествената академия и честно да ви кажа, когато гледах студентите онзи ден с одеялата пред парламента, за тях ми дожаля, а не за преподавателите, които са си увеличили заплатите и за това вчера с министър Дянков водихме разговори по тази тема. Те търсят средно по около 100 хиляди лева допълнително до края на годината, които главно са за парно, топла вода, да покрият тези консумативи. В Художествената академия са за 9 тона нафта.
Това са средства, които нямаше да дадем, защото не са заложени, но в Министерството на финансите министър Дянков до този момент има 540 хиляди лева икономии по заплатите, така че 300 хиляди лева – по 100 хиляди лева на трите академии ги прехвърля на Министерския съвет, и ние ще ги разплатим до тях. Така, че това ще бъде срещата и разговорът ни с тях.
Повтарям, правим го единствено и само за студентите, защото да излязат и да кажат, че не отиват на училище, защото е студено, не бих го позволил.
Благодаря на министър Дянков, че благодарение на неговите икономии това няма да се случи.
Пожелавам ви лек ден.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg