EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Борисов: Влизането ни Еврозоната ще освободи сериозен ресурс

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Борисов: Влизането ни Еврозоната ще освободи сериозен ресурс

mail11:01 | 11.12.2009прегледи 507 коментарикоментари 0


Въвеждането на еврото в България е стратегическа цел - това заяви снощи пред български журналисти премиерът Бойко Борисов, който участва в започналия в Брюксел Европейски съвет, срещата на държавните и правителствени ръководители от Европейския съюз.
Причините са, че първо, въвеждането на еврото ще гарантира много повече инвестиции в страната ни, и второ - много по голяма стабилност. Както заяви пред Съвета колегата Папандреу /гръцки премиер/, ако не е еврото в Гърция, те няма да могат да понесат кризата. Освен това въвеждането на еврото ще освободи огромен паричен ресурс, който сега е в резерв на Валутния борд, отбеляза Бойко Борисов.
На Съвета той е поставил въпроса за цялостно отпускане на средствата по еврофондовете за България, "тъй като демонстрираме необходимата дисциплина и тя е по-голяма отколкото на останалите".
За моя радост бях аплодиран, а след това големите лидери на Европа казаха, че съм абсолютно прав да искам това, добави той.
Българският премиер е отправил и "малък упрек" към останалите държави в Европейския съюз, които "са много стриктни в критиките си срещу България. А в момента освен България и Естония другите страни в Европейския съюз имат много по-голям държавен дефицит, отколкото се позволява в съюза".
Премиерът Бойко Борисов изтъкна също, че сумата във фонда за подпомагане на развиващите се страни в борбата с климатичните промени ще бъде "пряко обвързана с отпускането на всички средства по еврофондовете и съответно влизането на България в еврозоната". Дебатът по климатичния фонд трябваше да се състои на официалната вечеря снощи.
Искам тази дума "частично" да бъде забравена.
България показа, че е дисциплинирана държава, нямаме нужда от подобни рестриктивни мерки. Още повече, че мнозинството европейски държави, да не кажа всички, са по-недисциплинирани от нас във финансовата област. Не става дума за "сделка", но имам много точно и ясно мнение по въпроса. Когато ми се дадат тези финансови възможности, когато тези пари ги има в България, като развита държава вече ще отпуснем повече средства за опазване на околната среда, подчерта той.
От настроенията в Европейския съвет досега той съди, че срещата в Копенхаген по борбата с климатичните промени няма да завърши успешно. "Защото само Европа е искрена. Това са ми впечатленията", каза премиерът.
Той подкрепи категорично предложението на  президента на Франция Никола Саркози и на премиера на Великобритания Гордън Браун да се облагат и ограничат бонусите за служители в банковата система.
На практика  всички държави, за да не се срине банковата система, подкрепиха банките с държавни средства.
България може би най-малко - с изключение на една-две банки. Във всички останали страни се наляха луди пари в банковата система.
И сега банките казват - ние поехме тежестта на кризата и затова държим високи лихвени проценти.  Което не е вярно. Затова аплодирах предложението на г-н Саркози и г-н Браун, изтъкна Бойко Борисов. /БТА/


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg