EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Борисов в Германия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Борисов в Германия

mail10:10 | 17.01.2012прегледи 788 коментарикоментари 0


Министър-председателят Бойко Борисов заминава днес на двудневно работно посещение в Берлин. В рамките на визитата той ще се срещне и разговаря с канцлера на Федералната република Ангела Меркел. Предвидено е премиерът Борисов да приветства участниците в Срещата с ръководството на Източния комитет на германската икономика. В делегацията на премиера са министрите Цветан Цветанов, Мирослав Найденов, Ивайло Московски и Трайчо Трайков.
България поддържа традиционно добри икономически отношения с Германия както на федерално ниво, така и с отделните провинции. Активното сътрудничество се осъществява в редица области- търговия, промишленост, инвестиции, малки и средни предприятия, туризъм. Търсят се и нови форми за интензифициране на двустранното сътрудничество и за привличане на нови германски инвестиции, сочи справка на редакция "Справочна информация" на БТА.
Федерална република Германия е водещ външнотърговски партньор на България. За 2010 г. износът за Германия заема 10,64% от общия износ /1-во място/, а вносът от Германия заема 11,67% от общия внос /2-ро място/. По данни на НСИ за периода януари - октомври 2011 г. износът за Германия е за 3966,5 млн. лв., което е 49,4% ръст спрямо 2010 г., а вносът - 3996,6 млн. лв., което е с 14,6% повече от предходната година. Износът за Германия се осъществява от над 2300 фирми, а вносът от Германия - от повече от 9700 фирми. В България са регистрирани над 1500 фирми с германско участие. България внася от Германия предимно автомобили и резервни части за тях, машини и съоръжения, окомплектовани индустриални инсталации, жици, кабели и други изолирани електрически проводници, медикаменти, химически продукти. България изнася за Германия текстил и облекла, желязо, стомана и метали и машини.
Германия по традиция е водещ чуждестранен инвеститор в България и външнотърговски и туристически партньор. Германските компании проявяват траен интерес към стратегически партньорства с български фирми и към инвестиции и са носители на стабилност и устойчив просперитет. Съществува потенциал за още по-голямо активизиране на икономическото сътрудничеството между двете страни. С привлекателния си бизнесклимат, фискална стабилност и предвидимост България широко отваря вратите си за германския бизнес. Опитът на Германия като член на ЕС остава основен фактор в европейското израстване на България. По данни на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма за периода 1996-2009 г. германските инвестиции у нас са на обща стойност 2526,3 млн.евро, с което Германия заема дял от 6,07% от общите инвестиции в страната и съответно пето място в ранглистата на чуждестранните инвеститори. Германия е традиционно водещ партньор в областта на енергетиката в България. Германските компании са надеждни инвеститори, тъй като се ангажират дългосрочно. Инвестициите са разпределени равномерно по отрасли и региони в страната, повече от половината от тях са "на зелено" чрез създаване на дъщерна фирма или филиал. Сред водещите германски инвеститори /по данни на Българската агенция за инвестиции/ са: Festo, Grammer, Heidelberg Cement, Rollmann&Partner, Lindner International, E.ОN, Sparky и др. През декември 2011 г. германският енергиен гигант Е.ОН си тръгва от България с неизпълнени инвестиции, но с печалба. Е.ОН продава своите 59% от енергоразпределителното дружество в Североизточна България на чешката "Енерго-Про". Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков отбелязва на 13 януари, в отговор на питане в рамките на парламентарния контрол, че Германия остава водещ инвеститор у нас, който от 15 години заема пето място сред чуждестранните инвеститори, с 2,7 млрд. евро инвестиции. За периода януари-октомври 2011 г. 169 фирми имат положителни инвестиции на стойност 132 млн. евро, каза министърът. В 59 фирми има върнати заеми на инвеститора към компанията-майка за 308 млн. евро. Перспектива за бъдещи инвестиции е интересът, проявяван от германски компании, към сферата на транспортната инфраструктура, енергетиката, въгледобива и комуналното стопанство, автомобилната промишленост. Отрасли като телекомуникации, химическа промишленост, машиностроене /вкл. производство на автомобилни възли и детайли/, електроника и електротехника, хранително-вкусова промишленост и др. също могат да бъдат обект на по-засилено германско присъствие.
Германия е водещ туристически партньор на България сред страните от ЕС и е един от най-важните пазари за българския туристически продукт. Германският туроператор ТУИ е в България от началото на 90-те години, първоначално с около десет хиляди германски туристи. През 2005 г. чрез ТУИ в България са почивали повече от 300 хиляди души, от които 180 хиляди са германци. През 2009 г. България е посетена от 739 885 германски туристи, с което се отчита ръст от 27,5% спрямо предходната година и Германия заема трето място в листата на водещите туристически партньори след Румъния и Гърция. През 2010 и 2011 г. се отбелязва лек спад , като за периода януари-октомври 2011 г. България е посетена от 679 800 германски туристи. Съгласно данни от последното изследване за 2010 г. на населението, извършвано всяка година от Федералната статистическа служба на Германия, в страната живеят 53 984 българи. Близо 23 000 са служители, извършващи професионално обучение в областта на търговските и техническите професии, над 10 000 са били заети в областта на търговията, ресторантьорството и транспорта, 6000 - в производствени дейности, и 16 000 - в останалите области на услугите. С взетото решение Германия да отвори трудовия си пазар за българи в края на 2011 година се въвеждат облекчения за българските граждани там. С напълно свободен достъп са българите със завършено висше образование, българите, които имат съответната степен на образование и желаят да продължат професионалното си обучение в Германия, както и сезонните работници, които имат право да работят до шест месеца в една календарна година.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158