EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Борисов: Без АМ "Хемус" Северна България е обречена

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Борисов: Без АМ "Хемус" Северна България е обречена

mail11:45 | 21.10.2013прегледи 622 коментарикоментари 0


Спирането на строежа на автомагистрала "Хемус" е най-големият грях на БСП и на тази Тройна коалиция, каза в Нови пазар лидерът на ГЕРБ и бивш министър-председател Бойко Борисов. Без този път Северна България е обречена на гибел, допълни той, цитаран от БТА. По думите на Борисов, ако до два месеца правителството не предоговори магистралата, до 2020 година няма да може да направи нищо за доизграждането на аутобана.

Стратегия с план за реализация, в която да се уточнят приоритетите на България до 2020 г. в областта на инфраструктурните проекти в пътния сектор, ще бъдат представени  в Народното събрание до края на януари или в началото на февруари. Това обеща преди дни по време на парламентарен контрол министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева./б.р. такъв план има изготвен от МРРБ „ Изграждане на пътната инфраструктура на Република България до 2020 година за пътищата с общоевропейско и национално значение”, който може да се види на страницата на АПИ./
Терзиева съобщи още, че сега проектостратегията за развитието на пътната инфраструктура до 2020 г. се обсъжда на експертно ниво и допълни, че тя се нуждае от сериозна доработка. Министърът отбеляза, че е необходимо да се направи реалистичен план за пътните проекти до 2020 г. с конкретни проекти и цифри във връзка с различните източници на финансиране, които могат да се осигурят от бюджета, от заеми и еврофондовете.
Министърът цитира данни, според които ще са необходими 2,5 млрд. евро за пътната инфраструктура, идентифицирана като приоритетна за изграждане до 2022 г. Тези пари не могат да се осигурят единствено от програмите на ЕС. Само за обектите, определени за финансиране по оперативна програма "Транспорт" са необходими близо 1,8 млрд.евро. Това са лот 3 на магистрала "Струма", скоростен път Видин - Монтана, участъци от магистрала "Хемус", магистрала Калотина - София, тунел под Шипка и скоростен път Мездра - Ботевград.
Реално безвъзмездната помощ по програмата възлиза на 482 млн. евро и затова трябва да се върви към допълнително приоритизиране на проектите и целево търсене на финансиране за всеки от тях, каза министърът и съобщи, че заедно с транспортния
министър са внесли предложение в МС да се увеличи стойността на националното съфинансиране по програма до 50 процента. Това ще зависи от възможността на бюджета, но дори и при осигуряване на такова съфинансиране, бюджетът на приоритетната ос за пътища ще стигне около 963 млн. евро. Сумата не покрива бюджета, необходим за осъществяване на обектите от индикативния списък, каза министърът. Тя съобщи, че се консултира възможността проектът за магистрала София - Калотина да се финансира от Инструмента за свързаност на Европа, други възможностите са от бюджета или заемни средства.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4230