EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Борис Велчев - кандидат на президента за КС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Борис Велчев - кандидат на президента за КС

mail15:05 | 11.10.2012прегледи 1074 коментарикоментари 0


Президентът Росен Плевнелиев обявява номинацията на Борис Велчев за съдия в Конституционния съд на Република България, съобщи администрацията на държавния глава.
Ето какво още се отбелязва за Борис Велчев от държавната администрация.
Борис Велчев е добре познат в професионалните среди. Той е преминал през всички етапи на академичната кариера, започвайки от асистент по наказателно право в Софийския университет „Св. Климент Охридски” през 1991 година. От 1997 г. е доцент, а от 2012 г. е професор по наказателно право. Велчев е ръководител на Катедрата по наказателноправни науки във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”, преподавател по наказателно и международно наказателно право. Член е на управителния съвет на Националния институт на правосъдието.
Борис Велчев е юридически съветник на президента в периода 2002-2005 г. и председател на Правния съвет към държавния глава, а от февруари 2006 г. е главен прокурор на Република България и член по право на Висшия съдебен съвет. Под ръководството му Върховната касационна прокуратура стана значително по-прозрачна и открита за публичен контрол. В тази институция за първи път бе въведена унифицирана информационна система, която позволява засилен контрол върху работата й. Създадени бяха специализирани сектори и звена, които отразяват националните и европейските приоритети в наказателната политика.

Борис Велчев е автор на редица публикации, включително посветени на проблемите на конституционното право. Той е и сред първите юристи в България, които се обявяват категорично за отпадането на имунитета на магистрати народни представители.

Академичните постижения и юридическият опит на Борис Велчев, натрупан на различни позиции, мотивира държавния глава да го номинира за съдия в Конституционния съд с увереността, че той притежава професионалните и нравствени качества, които ще му позволят да продължи да работи за утвърждаването на Република България като модерна правова държава.
 


Тагове: Велчев, КС
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4150