EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Борбата с корупцията зацикли

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Борбата с корупцията зацикли

mail09:50 | 25.05.2011прегледи 532 коментарикоментари 0


Нов доклад на "Трансперънси интернешънъл" показва, че отново няма напредък в прилагането на антикорупционната конвенция на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие през последната година и предупреждава, че това може би е сигнал за опасна загуба на инерция в борбата срещу корупцията, предаде Reuters.
Югет Лабел, председател на неправителствената организация за борба с корупцията, базирана в Берлин, призовава участниците в министерската среща на ОИСР на 25 и 26 май по повод 50-годишнината на ОИСР, да предприемат действия за натиск над  изоставащите страни-членки, за да активизират прилагането на конвенцията. Конвенцията от 1997 г. цели да попречи, включително чрез съдебно преследване, на компаниите да подкупват чуждестранни държавни служители, за да си осигурят поръчки. Тя е подписана от 38 страни, но страните-членки, които активно я  прилагат, са само седем - Дания, Италия Норвегия, Швейцария, Великобритания, Германия, и САЩ. Последните две са похвалени за повече съдебни процедури през последната година. Липсата на напредък е обезпокояваща и разочароваща и поражда опасения, че прилагането на конвенцията може би губи инерция., заяви "Трансперънси", като припомни, че и предишните шест годишни доклада не показаха подобрение. Експертите, наблюдаващи прилагането на конвенцията, подписана под егидата на ОИСР, заявиха, че главната причина е липсата на политическа воля и ангажираност у правителствата.
Във втората категория на страните, умерено прилагащи конвенцията, са Аржентина, Белгия, Финландия, Франция, Япония, Южна Корея, Холандия, Испания и Швеция.
България е в третата категория - на страните, които малко или никак не я прилагат, заедно с Австралия, Австрия, Бразилия, Канада, Чили, Чехия, Естония, Гърция, Унгария, Ирландия, Люксембург, Мексико, Нова Зеландия, Полша, Португалия, Словакия,Словения, Южна Африка и Турция.
Сред тях Бразилия е показала обещаващи признаци на напредък, като е удвоила на броя на съдебните дела. Насърчаващи признаци с прилагането на нови или осъвременени закони, криминализиращи този вид корупция, са забелязани във Великобритания, Русия, Китай и Индия. Франция е успяла да заведе само едно дело, а Канада, единствената страна от Г-7 в най-ниската категория, е дала позитивен сигнал с 23 разследвания на корупция в ход, отбелязва Reuters.

 


Тагове: корупция, ОИРС
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg