EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бонусите отново факт в лондонското Сити

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бонусите отново факт в лондонското Сити

mail09:50 | 17.01.2011прегледи 1440 коментарикоментари 0


Отново е време за бонуси в лондонското Сити. Факт, от който британското правителство е силно разгневено заради неуспешните опити да ограничи културата на раздаване на големи бонуси, свързвана с финансовия крах от 2008 година, отбелязва ДПА.
Две години след като държавата се намеси с финансов инжекции за милиарди във водещите банки във Великобритания, за ги спаси от крах, банкерите дадоха сигнал, че вече не искат да бъдат наказвани заради най-тежката финансова криза от 30-те години на миналия век.
За две години банкерите се отказаха - неохотно - от бонусите си пред лицето на обществения гняв и неодобрението на политиците, но сега банковият сектор отново отчита печалби и "ръкавицата е хвърлена".
"Имаше период на разкаяние и извинение. Този период трябва да свърши", каза при изслушване пред парламента Боб Даймънд, главен изпълнителен директор на Barclays Bank.
Банките трябва да плащат бонуси, за да възнаграждават поемането на рискове и да останат конкурентоспособни, заяви Даймънд, защитавайки практиките в сектора.
Няколко дни преди изказването на шефа на Barclays британският премиер Дейвид Камерън призова банките да покажат сдържаност в изплащането на бонуси, най-вече банките, които бяха частично национализирани през кризата.
Погрешно е обаче да се тръгва "на лов за банкери", а "безразсъдството на банките" е било само една от причините за кредитния крах, заяви той.
Помирителният тон на Камерън бе в силен контраст със "суровата реторика" на Либералните демократи. Лидерът им Ник Клег заяви, че партията няма да "се ослушва", ако огромните и "неприемливи" бонуси се завърнат в лондонското Сити.
Правителството изтъкна плановете за въвеждане на данък върху банките във Великобритания и отбеляза, че продължава да преговаря с банките за изплащане на по-малки бонуси и по-високи равнища на корпоративно кредитиране.
Има обаче сигнали, че преговорите не се развиват успешно и според някои източници банкерите са заплашили да се оттеглят от дискусиите, предупреждавайки, че контролът може да нанесе поражения на британския сектор на финансовите услуги.
Въпреки че се очаква намаляване на бонусите с около 20 процента, фактът, че през 2010 г. повечето водещи банки отново отчетоха печалби означава, че ще бъдат раздадени щедри бонуси за общо близо 7 млрд,. бр. лири (11,1 млрд. д.), съобщават
медиите.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg