EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Болници & лекари в София и други градове

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Болници & лекари в София и други градове

mail07:10 | 08.02.2016прегледи 2917 коментарикоментари 0


В процес на дискусия е проектът на Комисията по изготвяне на Национална здравна карта. Той бе предложен за обсъждане на ръководствата на областни и университетски болници, и ЦСМП-та, както и на специална среща, където бе поканен и Висшият медицински съвет. В рамките на едномесечната процедура за обсъждане представители на Националната комисия за изработване на Националната здравна карта ще представят проекта и в шестте региона за планиране. Какво обаче предлага проектът към момента? Ето по-интересни детайли от него.

Четири СБАЛ (специализирана болница за активно лечение), седем МБАЛ (многопрофилна болница за активно лечение), четири болници за рехабилитация и по една болница за долекуване, продължително лечение и рехабилитация) има в област Бургас. Отделно са Център за психично здраве, онкологичен център, център за кожно-венерически болести, диализен център и Дом за медико-социални грижи. Необходимият минимален брой на лекарите е 569, като най-голям е броят на кардиолозите, специалистите по вътрешни болести и гинеколозите. За областта са нужни и 266 лекари по дентална медицина. Това показват данните от Националната здравна карта.

По-висок е броят на СБАЛ във Варна – в областта има девет такива болници и 7 многопрофилни. Има една болница за рехабилитация и по един дом за медико-социални грижи и диализен център. С това специализираните болнични заведения се изчерпват. За разлика от Бургас, където няма нито един хоспис, във Варна има шест. Любопитен факт е, че въпречи чувствително по-малкия брой болници, определения за необходим минимум специалисти в областта е 628 лекари и 390 лекари по дентална медицина.  

Здравната каса сключва задължително договор с многопрофилната болница в Бургас и с 3 МБАЛ във Варна.

На фона на двата морски града, Пловдив разполага с подобен брой СБАЛ – 8, и двойно повече МБАЛ – 16. Липсва обаче Диализен център, както и Дом за медико-социални грижи. Минималният брой лекари е 516, а при денталните – 670. НЗОК е задължена да сключва договори с три МБАЛ, от които едната е университетската многопрофилна болница в града, и с Многопрофилна транспортна болница – Пловдив.

В Русе има 7 СБАЛ, 2 МБАЛ, но липсват Болница за рехабилитация, Болница за долекуване и продължително лечение, няма диализен център и др. 310 е минималният брой на лекарите в областта и 185 стоматолози. Здравната каса има задължителен договор с "МБАЛ - Русе" АД .

На този фон ето и резултатите за София-град: 29 СБАЛ, 19 МБАЛ, 4 Болници за рехабилитация, плюс различните медицински центрове. Минималният брой лекари за обслужването им е 2143 и 1237 дентални специалисти. НЗОК е длъжна да има договори с 22 болници. От друга страна, в област София  - 6 СБАЛ и 8 МБАЛ. Минимумът на лекарите е 342-ма различни специалисти и 197 дентални специалисти.

Минималният брой на леглата за активно лечение (терапевтични, хирургични, педиатрични, акушеро-гинекологични и за интензивно лечение) и за долекуване и продължително лечение на лечебните заведения в цялата страна е 30253, а максималният – 45584.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1035