EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Боливия подписа с Русия и Китай за добив на литий

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Боливия подписа с Русия и Китай за добив на литий

mail18:40 | 04.07.2023прегледи 583 коментарикоментари 0


Боливия подписа споразумения за разработването на находищата си на литий с руската държавна ядрена компания "Росатом" и китайската "Ситик Гуоан Груп" (Citic Guoan Group). Това съобщи правителството на южноамериканската страна, която се стреми да оползотвори своите огромни, но до голяма степен неразработени ресурси, предаде Ройтерс.

Подписаните днес сделки, предвиждащи общи инвестиции за 1,4 милиарда долара в Боливия, последваха подобно споразумение, сключено през януари с китайския гигант в производството на батерии "Кънтемпъръри амперекс текнолъджи" (Contemporary Amperex Technology - CATL), след дълга тръжна процедура.

"Чрез тези споразумения страната ни ще може да произвежда около 100 000 метрични тона еквивалент на литиев карбонат през 2025 г. от солните полета Уюни, Койпаса и Пасто Грандес", заяви министърът на въглеводородите и енергетиката Франклин Молина по време на събитие в столицата Ла Пас.

Емблематичните солници на Боливия са местоположението на най-големите литиеви ресурси в света, оценени на 21 милиона тона, по данни на Геоложката служба на САЩ (USGS). Страната отдавна се опитва да увеличи промишленото производство или да разработи търговски жизнеспособни резерви.

Правителства, производители на батерии и автомобилни компании по целия свят се борят да си осигурят доставки на литий - материал, който е ключов за батериите, и съответно за прехода към електрическата мобилност.

Според министър Молина чрез инвестициите ще се изградят две преработвателни фабрики за директно извличане на литий (DLE) в градовете Пасто Гранде и Уюни Норте, където ще се произвеждат най-малко 45 000 тона еквивалент на литиев карбонат на година.

Руската "Росатом", която наддаваше чрез своето подразделение "Ураниум Уан Груп" (Uranium One Group), потвърди сделката, като съобщи, че ще инвестира 600 милиона долара в проекта. Това ще бъде първото голямо литиево предприятие на компанията в чужбина и се очаква да има годишен капацитет от 25 000 тона еквивалент на литиев карбонат.

"Има възможност за увеличаване на капацитета въз основа на резултатите от геоложките проучвания", добави Кирил Комаров, първи заместник генерален директор на "Росатом".

На свой ред китайската "Ситик Гуоан Груп" ще инвестира 857 милиона долара в Боливия и също така ще "разгледа възможността за инвестиране в заводи за батерии, както и за изграждане на завод за сглобяване на превозни средства, за да създаде истинска революция в електрическия транспорт", обясни още министърът на въглеводородите и енергетиката.

Сделката с "Ураниум Уан Груп" е за предпроектни и прединвестиционни проучвания, каза още Молина.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg