EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бокова - шеста за ООН

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бокова - шеста за ООН

mail07:05 | 27.09.2016прегледи 943 коментарикоментари 0


Ирина Бокова е шеста в съзтезанието за Генерален секретар на ООН, най-слабото й представяне досега. Гласовете за нея са 6 "за", 7 "против" и 2"въздържали се".

Ето пълните резултати :

Antonio Guterres: 12-2-1
Vuk Jeremic: 8-6-1
Miroslav Lajcak: 8-7-0
Danilo Turk: 7-7-1
Susanna Malcorra: 7-7-1
Irina Bokova: 6-7-2
Helen Clark: 6-9-0
Srgjan Kerim: 6-9-0
Natalia Gherman: 3-11-1

Бившият премиер на Португалия Антониу Гутериш остава лидер в надпреварата за поста генерален секретар на ООН след петото предварително гласуване в Съвета за сигурност. По информация на дипломати от страните членки на Съвета за сигурност, Гутериш е получил 12 гласа „за”, две делегации са се изказали против него, а една се е въздържала. Той постигна същия резултат и при предишното гласуване на 9 септември. Останалите лидери в надпреварата си размениха местата. На второ място този път се нареди сръбският министър на външните работи Вук Йеремич, който бе подкрепен от 8 държави и отхвърлен от 6, а 1 се въздържа. На трето място е бившият словашки министър на външните работи Мирослав Лайчак, който също бе подкрепен от 8 членки на Съвета за сигурност, но получи 7 негативни оценки. Аржентинската външна министърка Сусана Малкора е четвърта, следвана от бившия словенски президент Данило Тюрк и генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, която е шеста. Тя изпреварва Хелън Кларк, Сърджан Керим и Наталия Герман. Срещу кандидатурата на последната са се обявили цели 11 държави-членки на СС на ООН. След гласуването постоянният представител на Русия Виталий Чуркин обяви, че следващото гласуване ще е на 5 октомври. Тогава вече ще се използват цветни бюлетини за постоянните и непостоянните членки на Съвета за сигурност. На 5 октомври вотът на петте постоянни членки ще е решаващ, защото те имат право на вето и могат да блокират всяка кандидатура.

Ирина Бокова, която в момента оглавява ЮНЕСКО, беше издигната на 11 февруари 2016 г. за поста генерален секретар на ООН от постоянното представителство на България в ООН. Постът генерален секретар на ООН, който от 2007 г. се заема от южнокорееца Бан Ки Мун, ще се оваканти от 1 януари. Според съществуващите правила за назначаването претендентът за този пост трябва да събере 9 гласа "за", включително на всичките пет постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН. След това името на кандидата ще бъде внесено в Общото събрание на ООН за утвърждаване.

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg