EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бой с яйца в ДКЕВР. Позиции и реакции

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бой с яйца в ДКЕВР. Позиции и реакции

mail12:06 | 25.09.2014прегледи 1624 коментарикоментари 0


Замеряне с яйца, размяна на нецензурни реплики и сблъсъци белязаха общественото обсъждане на цената на тока в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), съобщи БНР. Представители на гражданско сдружение, които участваха в обсъждането, възразиха срещу предстоящото поскъпване на тока от 1-ви октомври, предизвикаха напрежение и доведха до намесата на охраната на регулатора и на полицията.
Яйцата бяха хвърлени от представител на Движение за граждански контрол, уточнява Агенция „Фокус”. Янко Петров, също член на движението, се обяви против повишението на цената на тока с 10%. Той заяви, че за решения, за които някои хора са взимали комисионни, не трябва да плащат българските потребители. Той допълни, че проблемът на НЕК не е проблем на енергийния сектор, а на управляващите.
 
Увеличението на цените на електроенергията от 1 октомври ще покрие едва 140 млн. лв. от дефицита в размер от 1 млрд. лв, който ще бъде генериран само в рамките на този регулаторен период. Това съобщи на открито заседание в ДКЕВР Венцислав Марков, ръководител управление "Регулации" в НЕК, цитиран от БТА. Марков отбеляза, че ДКЕВР изчислява на годишна база сума от 200 млн., с която ще се намали дефицита на НЕК, но тъй като цените ще влязат в сила от 1 октомври, то сумата е 140 млн. лв. Марков заяви, че ще се запази проблемът с разплащането на НЕК към производителите на енергия. Председателят на ДКЕВР Светла Тодорова коментира, че регулаторът предприема и други мерки, за да бъде смекчено влиянието от цените на произвежданата от ВЕИ и от двете американски централи енергия. Нашите очаквания са, че в следващите няколко месеца ще бъдат постигнати нови договорености или законови уредби, съобщи Тодорова. Представителите на трите електроразпределителни дружества пък заявиха, че повишението на цените е само малка стъпка и се запазват много от регулаторните проблеми, срещу които те и преди са възразявали. Запазва се нивото на технологични разходи от 8 процента за ЕВН и ЧЕЗ, и 9 процента за Енерго-Про, което е по-ниско от реалното ниво на тези разходи, заявиха от трите дружества. При Енерго-Про технологичните разходи достигат до 14 на сто, докато от ЕВН посочиха ниво от около 10 процента. Увеличението ще позволи единствено на дружествата да посрещнат минималните разходи за поддръжка на мрежата и на услугите към клиентите, но без възможност за модернизиране и развитие на мрежата, заяви Илина Стефанова, мениджър в ЕВН. Зорница Генова от ЧЕЗ посочи, че дружеството има значителни разходи за работа на балансиращия пазар, които не се признават от ДКЕВР. За подобен проблем съобщиха и от другите две разпределителни дружества. Стефан Абаджиев от Енерго-Про отбеляза, че се запазва регулаторния подход, който създава проблеми. От ЕСО съобщиха, че все още не е готов разделителният баланс на активи и пасиви с НЕК и това забавя внасянето на документите за сертифициране като независим системен оператор. Светла Тодорова посочи, че регулаторът е преценил, че трябва да се действа бързо и затова не е имало време за сериозен анализ на състоянието на всички дружества в сектора. Направихме експресен анализ на НЕК и резултатите са трагични, скоростта, с която се влошава финансовото състояние на НЕК е страшна, посочи Тодорова. Тя призна, че има сериозни проблеми в работата на балансиращия пазар.

Категорично сме против увеличението на таксата "задължения към обществото", заяви Константин Стаменов, председател на УС на Българската конфедерация на индустриалните енергийни консуматори. Поради увеличението на тази такса от ДКЕВР планират повишение на цените на небитовите потребители, присъединени към мрежите средно и високо напрежение съответно с с 2,2 и 1,6 процента. Категорично сме против да се решават проблеми на парче и да няма яснота какви са комплексните мерки, заяви Стаменов. Според него с увеличението на тази такса не се решават проблемите с ВЕИ енергията, но ще бъде затруднена допълнително индустрията. В момента цените на електроенергията за индустрията в Гърция са с 20-30 процента по-ниски при положение, че Гърция внася електроенергия от България, посочи Стаменов и добави, че това е абсурд. Стаменов каза, че стопанското потребление се е свило с 30 процента през последните години. Има категории стопански потребители, които не могат да понесат повишение на цените на електроенергията, защото стават неконкурентни, заяви още Стаменов.

НЕК може да плаща само частично на контрагентите си поради големите проблеми в енергетиката и по тази причина е задължение на ръководството на компаниите, които работят с НЕК, да оптимизират начина, по който правят плащанията. Първото задължение трябва да бъде да платят на работниците си, след това на доставчиците, после на банките и най-накрая да платят пари на себе си. Това коментира пред журналисти служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов преди участието си в обществена дискусия "Дневният ред на България"- национални цели и приоритети в енергетиката.
Министърът направи този коментар по повод протести на заетите в топлофикационните дружества.
По думите на министъра сега се получава така, че поради недоброто управление на контрагентите на НЕК, те първо плащат на себе си. Той посочи, че задълженията на тези дружества към НЕК и към "Булгаргаз" са много повече, отколкото на НЕК на тях. Това е така, защото първо плащат на себе си, после на банките, след това на доставчиците и когато им свършат парите, изкарват служителите си на протест, заяви министърът. Той допълни, че никой добросъвестен инвеститор и собственик на фирма не би управлявал компанията си по този начин.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4208