EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

"Божията частица" - кръгът се стеснява

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Божията частица" - кръгът се стеснява

mail11:38 | 04.07.2012прегледи 1369 коментарикоментари 0


Учените са близо до откриването на божията частица. Кръгът около хигс бозона* все повече се стеснява, физиците от ЦЕРН са получили някои данни, които им дават увереност, че частицата съществува. Днес бяха представени обработените до тук данни от двата детектора, които би трябвало да регистрират тайнствения бозон. На единият от експериментите работят и българските учени.

Адронният колайдер досега е произвел над 100 милиарда мини големи взривове. Ускорени почти до скоростта на светлината протони се сблъскват на четири места. Но само два от четирите детектора - Атлас и CMS могат да уловят хигс бозона. Той обаче не може да се регистрира в реално време. За да се анализират всички данни са необходими месеци дори години. А днес учените докладваха до къде са стигнали на този етап.
Фабиола Джаноти - говорител на АТЛАС:
- Първият, много важен резултат, е, че успяхме да ограничим вероятното поле на масата до много тесен диапазон.
Всички останали диапазони вече са проверени. Така че хигс бозонът трябва да е между 115-125 гева.
БНТ:
- И сега какво, вече може да се каже със сигурност, че има хигс бозон така ли?
Доц. Леантдър Литов - р-л на българския екип в ЦЕРН:
- Не, още е рано да се каже.
Ние наблюдаваме лек излишък на събития в този район, т.е. повече отколкото, ако него го нямаше. За съжаление обаче статистиката, с която разполагаме, не е достатъчно еднозначно да кажем дали това е сигнал или е проста статистическа флуктуация.
Гуидо Тонели - говорител на CMS:
- Искам да кажа, че това са предварителни резултати. Много интересни, много интригуващи, но предварителни.

Ролф Хойер - генерален директор на ЦЕРН:
- Определено се нуждаем от по-голямо количество сблъсъци, за да отговорим дефинитивно на Шекспировия въпрос - за хигса.

Иначе казано - лятото ще стане ясно - дали физиците ще докажат стандартния модел, или ще отворят страницата на една нова физика. БНТ

*  Хигс бозонът е хипотетична масивна скаларна елементарна частица, чието съществуване е предсказано от т.нар. стандартен модел (основен модел във физиката на елементарните частици). Той е единствената елементарна частица от стандартния модел, която още не е наблюдавана експериментално.

Ако бъде установено, че съществува, това би изяснило как по принцип частици без маса (с нулева маса в покой) успяват да създадат маса в материята. По специално, Хигс бозонът би обяснил разликата между нулевата маса в покой на фотона и сравнително масивните W и Z бозони. Масите на елементарните частици, както и различията между електромагнетизма (с носител фотона) и слабото ядрено взаимодействие (с носители W и Z бозоните), са от критично значение за структурата на микроскопичната (а оттам и на макроскопичната) материя. Така че, ако съществува, Хигс бозонът ще е неделима и вездесъща част от материалния свят. За търсенето му ще се използва Големият адронен ускорител в комплекса на Европейския център за ядрени изследвания (CERN) край Женева.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg