EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Боевски освободен още на 13-ти март

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Боевски освободен още на 13-ти март

mail06:50 | 25.10.2013прегледи 1847 коментарикоментари 0


Олимпийският шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски, който трябваше да изтърпи деветгодишна присъда за трафик на кокаин, но изненадващо се прибра в сряда вечерта, обяви в четвъртък, че е бил свободен още от 13 март, съобщи bTv. Бившият тежкоатлет заяви, че не разбира защо всички са толкова изненадани от завръщането му, след като е получил декрета за т. нар. „експулсао” преди повече от половин година.

Все още не са ясни мотивите за експулса на бившия спортист, който се завърна в България като свободен гражданин. В коментар той заяви: „Ако мислите, че имаме влияние върху бразилската прокуратура, много ме надценявате”.

Последните часове главният прокурор Сотир Цацаров се упражняваше пред българските медии на тема „Защо е освободен Гълъбин Боевски”. Той очивидно нямаше никаква информация по случая и неговото развитие в Бразилия.
А ето какво се е случило според официално изявление на МВнР:
"Съгласно бразилската съдебна система, решения за експулсиране от страната се вземат за всички чужденци, осъдени за трафик на наркотици. Решението се взема от министъра на правосъдието на Бразилия, потвърждава се от федерален съдия по експулсирането и от федералната полиция.
Информацията за освобождаването на г-н Гълъбин Боевски е постъпила в Посолството на Република България в 16.00 часа на 22 октомври т.г. (23.00 часа българско време) от управата на затвора в гр. Итай. Час и половина по-късно г-н Боевски е излетял за България, като според посланик Чавдар Николов посолството не е било информирано предварително за това.
Временният паспорт е издаден на 11.10.2013 г. по искане на г-н Боевски, като то е обосновано с необходимостта да притежава документ за самоличност с цел назначаване на работа до края на срока за изтърпяването на наказанието.
Във всички случаи, отнасящи се до български граждани зад граница, консулските ни служби оказват нужното съдействие, включително и чрез издаване на необходимите документи.
Българската страна не е била предварително уведомена от бразилските власти за готвеното освобождаване на г-н Гълъбин Боевски. Към момента посолството на Република България в Бразилия събира необходимата допълнителна информация по случая."
 

Снощи на летище "София" Боевски не коментира завръщането си, нито какво се случва с наказанието, което му бе определено от бразилски съд. През 2012 година второинстанционният апелативен съд в Бразилия отказа да намали присъдата на олимпийския и световен шампион по вдигане на тежести. В Министерството на правосъдието няма постъпило искане за изтърпяване на наказанието на Гълъбин Боевски на българска територия, съобщиха от кабинета на вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова. Министерството на правосъдието не е уведомявано за освобождаването на българския гражданин.

Още другата седмица смятам да свикам една работна група с министъра на външните работи и с главния прокурор, за да направим някакъв механизъм, по който да се действа в подобни случаи, коментира пред медии днес министърът на правосъдието Зинаида Златанова.
"Очакваме доклада на посолството по случая." Това каза Ивайло Кашканов, говорител на Министерство на външните работи, за връщането на Гълъбин Боевски. „Предстои от доклада да разберем дали той е оневинен в Бразилия. Предполагам, че посолството е предприело стъпки по дипломатически път за изясняване на подробностите. Представянето на доклада зависи от темпото, с което бъде събрана необходимата информация от бразилска страна. Надявам се в най-скоро време да разполагам с повече подробности по случая”, обясни Кашканов.

 снимка:интернет


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4145