EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Богомил Бонев по корпоративната стълбица

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Богомил Бонев по корпоративната стълбица

mail14:51 | 22.05.2009прегледи 6728 коментарикоментари 0


panair_pvБроени дни преди откриване на пролетния Пловдивски панаир 2009 компанията смени своя изпълнителен директор - Георги Гергов с Богомил Бонев, генерал от запаса. Приходите на най-стария /стартирал през 1892/ и известен български панаир за 2008 са 39.6 млн. лв., което е с 5 млн. лв. повече спрямо 2007. Дълготрайните материални активи са се увеличили двойно през периода 2005-2008 и са стигнали 87.5 млн. лв. Трайна тенденция е печалбата да надхвърля 10 млн. лв. годишно, а данъкът върху нея е над 1 млн. лв. на година, 16.1 млн. лв. са инвестициите за миналата година. Панаирното градче е едно от най-големите в Югоизточна Европа – разполага с 352 хил. кв. метра и има 17 палати за експониране на всякакъв вид стоки. Панаирът притежава Международен конгресен център с 8 модерно оборудвани зали от 20 до 550 места, на разположение са и други 12.
Такава компания, в която над 50% от собствеността й принадлежи на частен инвеститор какъвто е Гергов, вече е поверена в ръцете на човек, известен повече като политик и по-малко като бизнесмен.
Бонев е едно от най-противоречивите лица на българския преход. Бившият вътрешен министър от правителството на ОДС, отстранен по средата на мандата на кабинета заради сигнали за корупция, стана изпълнителен директор на Пловдивския панаир по лично предложение на досегашния директор Георги Гергов. "Дълго време търсех лице на панаира. Не крия, че с Богомил сме приятели от дълги години. Той се е доказал като инициативен и способен ръководител и със своя опит и знание ще способства за развитието на панаира. За мен той е един от най-успешните вътрешни министри у нас.", сподели Гергов.
bogomil_bonevБонев навлезе в политиката през 1996, когато стана стана съветник на президента Петър Стоянов, а по-късно и вътрешен министър в правителството на Иван Костов. Освободен е от поста си през 1999 поради съмнения в корупция.
И досега се води спор наистина ли той успя да неутрализира все още доста силните групировки като СИК и ВИС, като проведе акции срещу тях наречени "Комар 1" и "Комар 2", премахна тъмните стъкла от автомобилите на т.нар. предприемачи – известни като „мутри” , както и на стикери с имена и емблеми на силови застрахователи.
Противоречивостта в оценката за неговата работа се подхранва и от факта, че той не криеше партньорството си със спорни фигури от бизнеса като Майкъл Чорни, Васил Божков и други подобни.
Кандидатира се за президент на изборите през 2001 и по време на телевезионен дебат на практика провали втория мандат на президента Петър Стоянов, като му опонира, че доклад на Национална служба Сигурност, уличаващ го в корупция е неверен.
После политическите му изяви постепенно стихнаха и той се зае с адвокатска си практика. Генералът стана съсобственик на луксозния комплекс Royal Palace в Банско, който бе открит на 50-я му рожден ден. Твърди, че високите доходи, които очевидно са му помогнали да инвестира сериозни средства в хотела, печели като консултант на големи компании, но никога не ги е назовал поименно. След обявяване на неговото назначение той не обясни как ще развива компанията в следващите години. В замяна благодари на фамилия Гергови и съобщи, че подава молба за отписване от Софийската адвокатска колегия, защото няма право да съвместява двете дейности. Бонев формално става изпълнителен директор от квотата на "Санкт Петербург” АД, дружество на Гергов, част от активите на панаира.
Вмрочем Гергов е известен функционер на левицата и е в топли отношения с президента Георги Първанов, но същевременно назначава на възлови позиции в компаниите си хора, известни по-скоро като сини. Иван Чомаков, бивш кмет на Пловдив е в управата на Пловдивския панаир и същевременно ръководи закупената неотдавна от него телевизия "Евроком България".


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg